Les portes obertes a l’Arxiu expliquen el seu funcionament i el seu fons

Per celebrar el Dia Internacional dels Arxius (9 de juny), l’Arxiu Municipal de Vilassar de Mar Damià Bas i Macià va organitzat ahir dimecres durant el matí del 14 de juny una jornada de portes obertes a l’Arxiu Municipal que també conserva l’Arxiu Ernest Lluch i Martín de la Fundació Ernest Lluch.

La responsable de l’Arxiu Municipal, Cristina Simó, va mostrar el funcionament de l’Arxiu i alguns dels documents destacats de l’arxiu administratiu i històric del municipi.

Les persones assistents van poder conèixer les diferents instal·lacions: la sala de recepció on es fa la selecció, l’inventariat i la neteja de la documentació rebuda; el dipòsit intermedi que compta també amb una fonoteca amb un fons de discos de pedra i sardanes cedit per Antoni Torrent, a més d’un fons d’instruments de reproducció de música i cintes; i el dipòsit permanent que custodia bàsicament la documentació administrativa permanent de l’Ajuntament, a més del fons de l’Arxiu de l’Ernest Lluch, plànols, cartells, cartes nàutiques i pergamins històrics, entre altres.

Durant la jornada es van explicar curiositats com ara quin és el procediment de neteja de documents no només de la pols sinó també de possibles insectes o fongs així com la importància de mantenir la humitat i la temperatura a les diferents sales per a la conservació òptima de la documentació. Pel que fa a l’Arxiu de l’Ernest Lluch, custodiat a l’Arxiu Municipal, es van mostrar al públic documents com l’original de la seva tesi doctoral, un dietari de viatge de l’Ernest Lluch de l’any 1954 o l’esborrany del projecte de la Llei General de Sanitat.

Cal recordar que la documentació de l’Arxiu es pot consultar demanant cita prèvia al telèfon 937502957 o enviant un correu a arxiumunicipal@vilassardemar.cat.