Decret en contra el Coronavirus a Vilassar de Mar 11 Març

Última hora / Dijous 12 de març de 2020 a les 17h:

Canvi en les jornades de portes obertes de l’Escola del Mar, Els Alocs i Franciscanes. 

Davant les noves mesures de la Generalitat per prevenir la propagació del coronavirus, es suspenen les jornades de portes obertes dels dies 15, 18 i 21 de març programades a les escoles següents: Franciscanes, Els Alocs i a l’Escola del Mar, respectivament. Les jornades s’han substituit per visites individualitzades.

Per tant, qualsevol persona interessada a conèixer el projecte i les instal·lacions d’aquests centres cal que enviïn un correu electrònic amb el nom i el telèfon. Les escoles es posaren en contacte amb les persones que ho demanin quan el Departament d’Educació autoritzi a reobrir els centres.

Última hora / Dijous 12 de març de 2020 a les 14h:

El govern de la Generalitat ha decidit tancar tots els centres educatius de Catalunya a partir de divendres 13 de març. Això inclou escoles bressol, escoles, instituts, universitats i centres de formació professional.

Última hora / Dijous 12 de març de 2020 a les 12h:  

Sobre la Piscina Municipal que aquest dijous 12 de març al matí ha obert les seves portes, l’Ajuntament informa que l’equipament es tancarà al llarg del dia. S’estan tancant aspectes administratius amb l’empresa concessionària que el gestiona, entre d’altres qüestions el tema de les quotes durant els dies que estigui tancada. Quan es tingui la informació es comunicarà pels canals oficials.

Sobre l’obertura del Casal de Curació o la Casa Pairal, l’Ajuntament comunica que la direcció dels centres s’han de cenyir al que dictamini el Departament de Salut i d’Afers Socials de la Generalitat al respecte.

Sobre les portes obertes als centres educatius, cada centre pot decidir si mantenir-les o anul·lar-les. A hores d’ara, aquest dijous 12 de març al matí, sabem que l’institut Vilatzara les ha anul·lat i l’escola Franciscanes ha comunicat que les manté.

Respecte als equipaments culturals:

La sala d’exposicions de can Bisa i el Museu Enric Monjo, a dia d’aquest dijous 12 de març, es mantenen oberts però no es farà cap acte d’inauguració. A la sala cultural M. Roser Carrau i a l’Ateneu Vilassanès només es faran aquelles activitats que respectin un terç de l’aforament. De totes maneres, les obres de teatre que hi havia previstes s’han ajornat fins a nova data.

______________________________________________________________________________________

L’Ajuntament decreta unes primeres mesures preventives per a contenir el coronavirus.

L’Ajuntament de Vilassar de Mar, tenint present la situació del Coronavirus a Catalunya i les indicacions donades des dels diversos departaments de la Generalitat de Catalunya i de l’Estat, ha elaborat un document amb les primeres mesures preventives de contenció a aplicar a la població. Les mesures s’han consensuat amb el Consell Municipal de Salut i entren en vigor aquest dijous 12 de març i fins a nou avís.

Durant la tarda d’avui s’ha filtrat un document de treball, que ha conduït a interpretacions errònies. Des del govern de Vilassar de Mar es demanen disculpes per aquest fet.

Les mesures van en tres línies d’actuació: la protecció dels infants, la del col·lectiu de major risc com són les persones d’edat avançada i les persones amb malalties cròniques (cardiovasculars, diabetis, cardíaques o pulmonars), o amb problemes d’immunitat, a més de donar indicacions preventives per al personal municipal. Entre les mesures adoptades, hi ha la suspensió de determinades activitats i el tancament de determinats equipaments municipals.

 1. En relació amb les activitats, serveis, entitats i clubs.

En general, s’atendrà al que es dictamini des del Govern de Catalunya i de l’Estat i a les indicacions sectorials:

 • En el cas dels centres escolars, s’atendrà a allò que estableixi el Departament d’Educació.
 • En el cas d’activitats esportives, s’atendrà a les indicacions que està donant el Govern.

Es suspenen fins a nou avís, i d’acord amb les indicacions donades pels diferents departaments, i tenint present els col·lectius de risc:

 • El programa d’activitats de la gent gran (atès que el col·lectiu de majors de seixanta anys és un dels col·lectius de risc).
 • Els actes de la Setmana de la Salut (donades les indicacions que no es facin activitats extraescolars i que un dels principals protagonistes de la Setmana, el CAP, té la indicació expressa de no fer cap activitat fora del centre.)
 • Les activitats dels locals del PDC del Barato (les municipals les de l’Associació de veïns i les de la Comunitat Musulmana).
 • Les activitats dels Consells d’Infants i Adolescents ( hi ha la indicació que no es facin activitats on participin alumnes de diferents centres educatius).
 • Gimnàstica de manteniment de la gent gran.
 • Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), amb excepció de les situacions d’urgències que es determini  des de Serveis Social.
 • Les activitats extraescolars organitzades per les AFA; entitats socioeducatives, culturals i esportives; empreses; acadèmies d’idiomes o reforç escolar i centres de música i dansa, atès que suposen una relació entre infants de diferents centres, i és una indicació donada pels Departaments de Salut i Educació.
 • El bus nocturn per a la gent jove.

Es tanquen fins a nou avís els equipaments següents (tenint present les indicacions donades des d’Educació, Esports i els col·lectius de risc):

 • Biblioteca municipal.
 • Centres cívics.
 • Tucutuc.
 • Tots els centres socials municipals (Josep Maria Galbany, PDC del Barato, Les Pinedes-La Xinesca, Hotel d’entitats).
 • Pavelló d’Esports Paco Martín.
 • Camps Municipals de Futbol.
 • Pistes poliesportives La Bòbila i Lluís Guardiola.
 • Piscina municipal.

Es suspenen totes les activitats municipals que tinguin una gran presència de persones.

Es desenvoluparan els plens municipals sense presència de públic.

 1. Mesures preventives en relació amb el personal municipal

Es recorden les mesures preventives d’higiene genèriques a seguir de protecció individual enfront de malalties respiratòries:

 • Rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o bé amb solucions alcohòliques, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
 • Evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com ara tos o esternuts.
 • Mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda.
 • Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.
 • Evitar de compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense netejar-los degudament.
 • Cal netejar regularment determinades superfícies ‐per assecar o fer desaparèixer les gotetes de Flügge de tots aquests virus‐com els escriptoris dels llocs de treball o a la cuina.

Es subministraran mocadors de paper a les oficines de l’OIAC, la Policia Local i Serveis Socials. Es tindran tovallons de paper i un producte netejador per netejar les superfícies de treball on s’atenguin els usuaris.

Es prohibeix al personal municipal l’assistència a cursos, jornades o congressos fora de l’àmbit municipal.

Queda prohibit el treball presencial a les treballadores i treballadors que tinguin més de seixanta anys o problemes de salut, com ara una malaltia cardiovascular, respiratòria o diabetis.

De la mateixa manera, qualsevol persona que tingui febre, tos, sensació de falta d’aire i malestar general, tampoc no podrà comparèixer al seu lloc de feina. Resta obligada a comunicar-ho al seu o la seva cap d’Àrea.

 1. Altres recomanacions:
 • Suspendre els oficis i activitats religioses.

En funció de les recomanacions i/o prohibicions que des del CECAT i els departaments de la Generalitat i de l’Estat, s’aniran actualitzant les mesures a prendre.

Recordem que qualsevol novetat que pugui afectar a la població s’anirà comunicant a través dels canals oficials de l’Ajuntament (web municipal, facebook i twitter) i de Vilassar Ràdio.

Consulteu al web del departament de Salut de la Generalitat amb informació actualitzada sobre el coronavirus, amb apartats dedicats a aspectes com la transmissió del virus, els símptomes que ocasiona, el tractament, les mesures de prevenció, material divulgatiu i enllaços d’interés.

Pel que fa a Vilassar Ràdio, queden suspeses les seccions de “Els nostres avis” i “Tertúlia jove” del magazine matinal “Parlant de tot”.

Finalment, cal destacar que el Departament de Salut de la Generalitat ha comunicat a l’Ajuntament de Vilassar de Mar que, per ara, no li costa cap cas de persona del nostre municipi afectada per coronavirus.