L’Ajuntament comença ja el procediment pel canvi de nom del carrer Doctor Modrego i de la plaça Carlos Trias

Ha arrencat ja el procediment per canviar el nom del carrer Dr. Modrego i de la plaça Carlos Trias. L’Ajuntament de Vilassar de Mar vol donar compliment a la moció del passat 22 de setembre de 2016 en la qual, per unanimitat, es decidia revisar la nomenclatura dedicada a personatges franquistes, feixistes i militaristes a la via pública del nostre municipi.

 Fins el 31 de desembre d’enguany, està obert el període perquè la ciutadania i entitats del poble facin arribar les seves propostes de noms nous, sempre raonades . Al gener de 2019, un grup de treball format pel Consell Assessor de Cultura, un representant del carrer Modrego, un altre de la plaça Carlos Trias i un membre de cada partit polític amb representació municipal, s’encarregaran d’establir els criteris i seleccionaran cinc noms per a cada carrer i plaça, incloent una proposta de cada grup dels veïns afectats, que es portaran a votació.

L’Ajuntament procedirà a canviar els noms de manera oficial i notificarà el canvi i les implicacions que se’n deriven a tots els veïns i veïnes i als organismes pertinents (registre de la propietat, companyies de serveis…), durant els dos mesos següents de la votació.

Els veïns dels indrets afectats de Vilassar de Mar pel canvi de nomenclàtor hauran d’assumir els canvis en el DNI, passaports, carnets de conduir, domicilis bancaris, etc. L’Ajuntament els ajudarà en cas que es necessiti ajuda per fer els tràmits.

Procés de votació

Pel que fa al sistema de votació dels veïns, cal ressenyar que hi haurà tres períodes diferents, segons la via que es triï per opinar. El vot telemàtic començarà el 4 de març de l’any vinent fins el dia 17 del mateix mes. Si es prefereix votar presencialment a través de l’ordinador, el període anirà de l’11 de març al 17 de març. Finalment, qui vulgui fer-ho a través d’urna ho haurà de fer, també,  entre l’11 i el 17 de març de 2019.

Però, qui eren el doctor Modrego i Carlos Trias?

Gregorio Modrego Casaus (nascut l’any 1890 i mort l’any 1972) va ser un eclesiàstic que va signar la Pastoral de la Cruzada el 1937 en favor del bàndol franquista. El 1942 va ser ordenat bisbe de Barcelona i arquebisbe el 1964. Amb l’objectiu d’aconseguir una projecció positiva de la dictadura, va aconseguir que se celebrés a Barcelona el 1952 el XXXV Congrés Eucarístic Internacional, que promogué la construcció d’habitatges socials, entre ells, les popularment conegudes “cases del Congrés”, a Vilassar de Mar, el 1960. Set anys després, es va retirar a un convent, on va morir el 1972.

Per la seva banda, Carlos Trias, que va morir l’any 1969, va ser el fundador de Falange a Barcelona i Cap Territorial de Falange a Catalunya, va lluitar durant la Guerra Civil (1936-1939) en el bàndol franquista. El 1938 va declarar en el Consell de Guerra que va concloure en la condemna a mort i l’afusellament de Manuel Carrasco i Formiguera, fundador del partit Unió Democràtica de Catalunya. Trias, després de la guerra civil, va ser regidor i tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jefe Provincial del Movimiento a Girona, Diputat per Barcelona i Comisario General para la Ordenación Urbana de Madrid. Va morir el 1969. Estava vinculat a Vilassar de Mar a través del seu matrimoni amb Teresa Sagnier i Puig-Mir, la qual cosa el va portar a promoure la construcció dels habitatges socials de la plaça que porta el seu nom des de 1965.