L’AEUVdM porta a terme un monogràfic sobre Egipte

No només de conferències i sortides culturals viu l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar (AEUVdM). De fet, ja han començat amb un interessant monogràfic titulat “Antic Egipte, faraons, mòmies i piràmides”, que imparteix el professor Carlos Buenacasa, fins al 27 de febrer. Resten 4 sessions per realitzar. Dos dimarts i dos dimecres a l’Espai Galbany.

El protagonista del monogràfic és en Carles Buenacasa que, entre altres títols, és doctor en Geografia i Història, professor especialitzat en Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia Clàssica i Història de les Religions (Cristianisme Antic) a la Universitat de Barcelona.

Amb ell ens hem endinsat, hem aprofundit en el passat egipci més enllà del que tots més o menys coneixem. Què ens ensenya? Ha explicat que tots tenim unes imatges molt estandarditzades d’Egipte, com per exemple piràmides, tombes,  mòmies i ha afegit que darrere d’aquesta civilització hi ha molt més, hi ha una visió del món i de la quotidianitat, el desig de viure per sobre de tot.

I és que és fonamental entendre que la civilització egípcia va ser una de les més importants de l’entorn de la Mediterrània, juntament amb la mesopotàmica. Bressol del que som avui. Nosaltres en som resultat directe. L’objectiu d’aquest monogràfic és reconnectar amb aquesta civilització.

Buenacasa ha subratllat que els nostres pensaments, les nostres estructures mentals i ideològiques tenen els seus orígens en les grans civilitzacions de l’antiguitat (Egipte, Mesopotàmia, Grècia, Roma…).   

Una civilització que va ser el que va ser, que no es podria entendre sense subratllar el valor del riu Nil, el més cabalós de l’Àfrica.

Ha recordat que tot l’entorn del nord d’Àfrica és molt desèrtic i per aquest motiu el Nil va ser interpretat com un regal dels Déus, i entorn d’aquesta idea van sorgir conceptes polítics, econòmics, religiosos, i és un exemple de com la geografia pot condicionar a l’hora d’entendre el món que ens envolta. Els egipcis antics, per tant, eren com eren, perquè hi havia el Nil.  

Amb Buenacasa, i al llarg del monogràfic, repassem la religió, les piràmides, els faraons i la cultura funerària. Especialment, en aquest capítol, sempre criden molt l’atenció les mòmies, que Hollywood acostuma a relacionar amb éssers que ens persegueixen amb males intencions. Res més allunyat de la realitat.

La mòmia era vista amb un tarannà més benèfic pels egipcis. Cap egipci s’imaginava perseguit per la mòmia dels seus ancestres. La mòmia era un suport d’eternitat que garantia que mentre tinguessis la mòmia, poguessis gaudir de la vida del més enllà.  

En aquest viatge per l’Egipte antic també aprofundim en la vida social i econòmica d’un país marcat pel Nil.

Les expressions  “pensar amb el cor, actuar amb el cor, t’ho dic amb el cor a la mà” tenen una emprempta egípcia.

Finalment, lluny de mites, Buenacasa ens retrata. Treu la màscara a faraons de llegenda. Tutankhamon. El nen faraó, que va  regnar molt poc i va viure un moment en què els egipcis demanaven canvis. O Ramsés II, un faraó guerrer amb característiques físiques molt allunyades a l’imaginari que tenim de l’aspecte físic dels egipcis. Va ser molt longeu, 90 anys, tenia cabell roig, ulls blaus

Buenacasa que també és especialista en el Món Romà i en la història del cristianisme assegura que molts aspectes de la religió catòlica ja els trobem a l’Egipte antic.

La primera sessió d’aquest monogràfic va tractar sobre “ La vida entorn del Nil i els orígens històrics d’Egipte” i les properes sessions tractaran sobre “Els faraons i la construcció de les grans piràmides”, “La religió dels antics egipcis i la importància de la momificació”, “Aspectes de la vida social i econòmica de l’Egipte faraònic” i “ L’Imperi Nou i l’època de Tutankhamon i Ramsès II”.

Les places per assistir a aquestes sessions són limitades a l’aforament de la sala.  El preu per a totes les sessions,  persones associades a AEUVdM  és de 20 euros, i per a les persones no associades és de 30 euros.
El preu de cada sessió per a les persones  sòcies d’AEUVdM és de 6 euros i per a les no associades és de 8 euros