“Fem Salut” del “Parlant de tot” tracta sobre coronavirus

Sabem què és una prova PCR? I un test d’antigen? Per a què serveixen? Perquè hem entrat en aquesta fase d’aïllament social? Quina diferència hi ha entre un coronavirus i una grip? Per respondre a aquestes, i altres, preguntes, pels micròfons de la secció “Fem Salut” del magazine matinal “Parlant de Tot”, presentat per Jaume Cabot, han passat la infermera del Cap Doctor Masriera de Vilassar de Mar Alba Sanvicente, el farmacèutic Jordi Altirriba i la tècnica de Salut de l’Ajuntament, Marta Casas.

En aquests dies, mesos, diríem, per exemple, sentim molt a parlar de contacte estret. Sabem, exactament, què significa? Obrim el nostre diccionari covid particular amb Alba Sanvicente. Ha explicat que és “qualsevol persona que hagi proporcionat cura a un cas, personal sanitari, sociosanitari” i també “persones que no pertanyin a aquests sectors i que no hagin utilitzat mesures de protecció adecuades estant  a menys de dos metre, durant més de 15 minuts en un mateix espai tancat

Jordi Altirriba ens ha parlat sobre les PCR, de les quals s’extreu l’RN que es copia quaranta vegades i s’analitza el nivell de fluorescència i ha fet referència als suposats errors d’aquesta tècnica, un marge que se situa al voltant de només el 2%. Ens avisa, però, que són tècniques que necessiten un temps.

Amb tot plegat, si avui ens fan una PCR, ens hem de quedar a casa confinats deu dies si som contacte d’un cas positiu confirmat .

I si surt negativa, i s’és asimptomàtic i s’ha estat contacte d’un cas, cal continuar fent confinament de 10 a 14 dies perquè aquest pacient pot acabar desenvolupant la malaltia i donar positiu.

La prova PCR indica com estàvem en el moment exacte de fer-la i el resultat pot no reflectir com ha evolucionat la situació després. Cal estar pendents I seguir en tot moment  les indicacions del nostre metge.

També és important aprofundir en el test d’antígens dels quals en sentim a parlar molt. En Jordi Altirriba ens ha explicat que són els que defineixen la proteïna del virus i tenen un marge d’error del 15%.

Tot es complica encara més amb la presència de la grip.

Marta Casas ha recordat  que en aquests moments les actituds individuals tenen una repercussió comunitària molt gran i ha fet una crida a la ciutadania a respectar al màxim les normes vigents.    

Podeu escoltar la secció sencera aquí.