La renda mitjana per habitant a Vilassar de Mar és de 18.600 euros i al Maresme de 16.000 euros

La renda mitjana per habitant a Vilassar de Mar és de 18.600 euros i al conjunt del Maresme és de 16.000 euros, essent la mitjana de Catalunya de 16.500 euros per habitant. Segons l’anàlisi fet per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, el Maresme ocupa la sisena posició en renda mitjana per càpita. Fent un recorregut linial pel territori, les poblacions del Baix Maresme són els que presenten unes xifres superiors que es van reduint conforme ens acostem a La Selva.

 

L’anàlisi territorial de la renda familiar disponible es basa en dades oficials de 2014, les darreres publicades. Indiquen que va ser un any en què la renda va augmentar al Maresme en un percentatge lleugerament inferior al de Catalunya (1,63% a la comarca davant de l’1,68% català). De fet, és un any en què els indicadors econòmics van començar a millorar al registrar-se una devallada en les xifres d’atur i un increment en el nombre de persones ocupades i aquest context, sens dubte, va afavorir l’augment de la renda familiar bruta disponible. Només 4 municipis van registrar una disminució: Canet de Mar(-0,66%), Pineda de Mar (-0,24%), Premià de Mar (-0,31%) i Tordera (-1,47%). En canvi, Argentona va ser la població que va registrar un increment més intens (+6,77%).

 

La renda mitjana per habitant al Maresme va ser de 16.000€, sent la remuneració salarial el recurs bàsic d’ingressos familiars en un 59,2%. L’excedent brut d’explotació (excedent d’activitats empresarials i professionals d’empreses individuals i societats) va suposar el 21,1% de la renda familiar, mentre que els ingressos de les famílies procedents de les prestacions socials van ser del 19,7%.

 

Aquestes xifres aporten diferències respecte a la mitjana catalana. El Maresme presenta un percentatge de remuneració salarial lleugerament inferior al del cojunt de Catalunya, un excedent d’explotació superior en gairebé 2 punts i uns ingressos per prestacions socials inferiors (1,2%).Tot i que la mitjana comarcal és inferior a la catalana, 15 municipis maresmencs la superen i 3 es troben entre els 8 primers del rànquing català. Es tracta de Tiana que amb una renda per càpita de 20.200€ és el quart municipi català amb unes dades més elevades; Cabrils amb una renda de 20.100€ és el cinquè i Teià (19.300) el vuitè.

 

En el marc comarcal i tenint en compte que no es diposen de dades de 6 municipis ( Òrrius, Cabrera de Mar, Caldes d’Estrac, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta i Santa Susanna), Pineda de Mar és la població amb menor renda per càpita (13.300€/habitant ), seguida de Tordera (13.700€/habitant) i Calella (13.800€/habitant).