La rehabilitació del campanar de l’Església estarà enllestida a finals de juny, per Festa Major

 

Amb la il·lusió, amb la voluntat que, per aquesta Festa Major, l’Ase Innocenci pugui tornar a ser penjat del campanar de l’església de Sant Joan, s’està treballant, des del passat 16 de gener, en la rehabilitació d’aquest símbol de Vilassar de Mar de gairebé 20 metres d’altura. Les tasques de rehabilitació del campanar, l’estructura de la torre està perfectament, és previst, si el temps ho permet, que acabin en cinc mesos, aproximadament.

En el nostre magazín matinal, el Parlant de Tot, hem aplegat les veus autoritzades. La del regidor d’Urbanisme, Àngel Font, la de l’arquitecte Bernat Carrau i del mossèn Juan Pablo Calvo.

La rehabilitació del campanar arrenca després d’anys d’un cert risc. Queien algunes pedres, que afortunadament no van fer mal a ningú, i, per això, l’Ajuntament va instal·lar una xarxa per protegir la via pública. Acte seguit, i després d’aprovar-se per ple, es va declarar el campanar Bé Cultural d’Interès Local. Pas previ, indispensable, per a demanar les subvencions pertinents.

I és que, com explica Carrau, la portalada i el campanar són els únics elements que queden de l’edifici original i ha explicat que el campanar és barroc clàssic i la façana també.

Ja s’han posat de cara a la feina. De fet, des del passat 16 de gener amb la voluntat, si les condicions meteorològiques no ho compliquen, que la rehabilitació estigui enllestida en cinc mesos.

L’arquitecte ha  detallat tot el paquet de mesures que es faran per assolir la rehabilitació completa i segura. Entre altres tasques, es repararan les esquerdes, el revestiment de morter de cal que té el campanar serà nou; els pinacles que hi ha al voltant de l’octàgon es substituiran per nous elements de granet original, es refaran les cornises de pedra i l’arrebossat exterior i s’intentarà recuperar quatre esgrafiats amb unes plantilles.

El mossèn Juan Pablo Calvo ha explicat que des dalt de tot del campanar hi ha unes vistes privilegiades de tot Vilassar de Mar i ha afegit que el granet que hi ha a dalt actualment està molt desprès, degut a les inclemències meteorològiques.

L’arquitecte remarca, insisteix, en què l’estructura de la torre està perfectament. Ara bé, aprofitant la intervenció s’impermeabilitzarà tot plegat per assegurar un millor manteniment i protecció.

 

Tot, de cara a la Festa Major. Àngel Font explica que la il·lusió és que l’Ase Innocenci torni a penjar-se al lloc que li correspon i no a la façana de l’Ajuntament, ubicació provisional i d’urgència d’aquest acte tan tradicional de la nostra Festa Major.

Les obres suposen una inversió total de 242.488 euros, dels quals 60.486 han estat aportats per la Generalitat de Catalunya, 96.994 euros per la Diputació de Barcelona mitjançant subvenció sol·licitada per l’Ajuntament de Vilassar de Mar i 85.008 per part de la Parròquia de Sant Joan i l’Arquebisbat de Barcelona. Amb aquesta acció es rehabilitarà el campanar de l’Església de Sant Joan, un dels símbols de Vilassar de Mar.

La portada i el campanar de planta octogonal són les úniques restes de la primitiva església de Sant Joan de Vilassar, bastida al segle XVIII (any 1.742). L’actual església fou construïda de nova planta al segle XX. Això vol dir que l’edifici que veiem no és l’original. Aquest temple va ser reconstruït l’any 1945 després de patir les conseqüències de la Guerra Civil Espanyola

Escolta l’entrevista en aquest enllaç: