Jordi Borràs: “Es molt possible que VOX acabi en el govern espanyol”

Aquest dijous des de 19 del vespre, a la Sala M. Roser Carrau es presenta el llibre “Tots els colors del negre” de Jordi Borràs. Durant l’acte hi haurà una conversa entre l’autor i Quique Badia, periodista especialitzat en extrema dreta.

“El títol té una intenció molt clara,” explica Jordi Borràs -a l’entrevista a l’espai “Crònica” d’avui, realitzada per Joan Escofet- , en preguntar-li quins són exactament tots els colors del negre. “És intentar explicar al llarg del llibre que l’extrema dreta és un món molt complet, amb moltes arestes i on el color no és uniforme.” El negre és un color que s’associa generalment al feixisme degut als camises negres italians, però els nazis alemanys anaven amb camises brunes i els falangistes espanyols anaven de “azul maón”. Amb aquest títol, Jordi Borràs tracta d’expressar, de manera poètica, que l’extrema dreta “no és una ideologia uniforme, sinó que l’hem de pluralitzar. Presenta moltes cares diferents i és clau saber-les identificat per poder combatre-les.”

Jordi Borràs és un fotoperiodista molt conegut a terres catalanes.  Degut això, s’ha desplaçat a l’àmbit europeu per poder treballar amb una mica d’anonimat. Al continent s’ha centrat en el rebombori que hi ha al voltant del feixisme, que segons ell “sembla que està tornant de manera alarmant”.

L’extrema dreta és un magma ideològic que engloba a feixistes, neonazis, polítics ultraconservadors de la dreta populista… “Ara, des de fa uns anys, té una nova cara,” diu en Jordi Borràs. “És l’anomenada dreta radical populista.” Aquests partits estan aconseguint posicions alarmants (en terceres, segones i fins i tot primeres forces) en diferents parlaments d’Europa. De fet, han arribat a governar alguns països com són Polònia o Hongria. “Hi ha una nova extrema dreta que es presenta amb una estètica idèntica a qualsevol altre partit, però amb uns discursos altament preocupants,” explica.

En Jordi Borràs ha sigut víctima, en més d’una ocasió, dels exabruptes de la nova extrema dreta. En alguns casos físicament. La seva lectura sobre les forces polítiques d’extrema dreta en l’àmbit estatal és que “no només VOX tindrà poder de decisió en un futur, sinó que segurament, en un proper canvi de cicle d’alternança de govern, VOX estarà a les institucions espanyoles.”

El partit d’extrema dreta VOX, liderat per Santiago Abascal, ha anat del no res a ser la tercera força més votada de l’Estat Espanyol en cinc anys: una “velocitat turbofacha”, l’anomena en Jordi. Actualment hi ha enquestes que el situen com a segona força més votada, per sobre del Partit Popular. A altres països com a França o Suècia, els partits afins a VOX han trigat vint anys en aconseguir-ho. “És molt possible que VOX acabi al govern espanyol en un canvi de cicle i això hi ha molta gent que no ho contempla com una possibilitat ben real,” afirma en Jordi.

Actualment el llibre “Tots els colors del negre” es situa en el Top 10 dels llibres de ficció més venuts. Tot apunta a què serà també un dels llibres més venuts del Sant Jordi que cada cop s’apropa més.

Jordi Borràs, fotoperiodista que ha destacat per la seva denúncia constant davant d’aquest alçament de l’extrema dreta, avui serà a les 19 del vespre a Vilassar de Mar a la sala Roser Maria Carrau per presentar el seu llibre “Tots els colors del negre”.

Escolta l’entrevista realitzada a Jordi Borràs en aquest enllaç