Joaquim Sais, últim vilassarenc de la “lleva del biberó”

Joaquim Sais acaba de complir 97 anys el passat 5 d’abril, amb només 17, el mes de juliol de 1938 va ser cridat a formar part d’una colla de joves que havia d’anar a la guerra, concretament la batalla de l’Ebre, un episodi cabdal de la guerra civil espanyola, aquell grup de joves va ser anomenat “Lleva del biberó“.

Es creu que va rebre aquest nom quan Frederica Montseny va referir-se a tots ells d’aquesta manera: Disset anys? Però si encara deuen prendre el biberó. Montseny era política i escriptora, va ser una líder anarquista, ministra durant la Segona República Espanyola i la primera dona ministra d’Espanya.

En Joaquim que manté una prodigiosa memòria li permet recordar amb detall un episodi que li va marcar la vida, ell va ser cridat a transmissions, no va tirar cap tret, però va recollir molts morts i ferits d’aquelles terres que tant recorda i que ha visitat al cap de molts anys.

No passa cap dia que no pensi en la guerra, sens dubte em va marcar la vida per sempre. Joaquim Sais, supervivent de la guerra civil.

Nascut a Ventalló (Girona) va marxar a la guerra, on assegura que va fer molts amics, amistats molt profundes, la majoria però, ja no hi són. Fins fa poc temps l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó feia una trobada anual per reunir aquells aleshores joves que van anar a la guerra i van tenir la sort de tornar a casa.

L’agrupació és una associació fundada el 1983 que agrupa els excombatents de la guerra civil espanyola pertanyents a la lleva republicana de 1941, coneguda popularment com la lleva del Biberó, en toral van uns 27.000 joves d’entre 17 i 18 anys

A Vilassar de Mar hi havia altres soldats de la lleva però en Joaquim, diu que té constància que ja és l’últim que queda.

Una vida de llibre, que ens va explicar emocionat, en una entrevista que va concedir a Vilassar Ràdio i que és el primer capítol de “Històries i persones”, un espai d’entrevistes que ens porta a conèixer fets i gent del poble que no es conèixen en molts casos. El podeu veure i escoltar a continuació.

Http iframes are not shown in https pages in many major browsers. Please read this post for details. Http iframes are not shown in https pages in many major browsers. Please read this post for details.