Intens debat a “La Tertúlia” sobre l’auditoria de la SA Municipal

Ahir dimarts 24 d’abril Vilassar Ràdio va emetre de 8 a 9 del vespre en directe una nova edició de “La tertúlia”, presentada per Jaume Cabot. L’espai va centrar tot el seu temps en la valoració dels resultats de l’auditoria de la Societat Anònima Municipal en el període de temps comprès entre 2006 i 2015. Es repetirà divendres 27 d’abril d’11 del matí a 12 del migdia.

La regidora no adscrita Olga Zuloaga va dir que “ja era hora que tinguem auditoria” i va afegir que li hauria agradat que hi hagués hagut un debat obert polític sobre aquest tema abans del debat a la ràdio. Va afegir que “hi ha documents que s’han d’aclarir”.

En representació de Vilassar de Mar Sí que pot/Sí puede, Jesús Arroyo va explicar que els projectes auditats dins de l’auditoria són la nau dels Garrofers, Les Pinedes, l’aparcament de Vicenç Casanovas, Can Vives, Can Bisa, i el Mercat Municipal i els seus voltants. Arroyo va afegir que ”amb la simple lectura de l’auditoria es podria entendre que podrien existir indicis de diferents irregularitats” i s’haurien de distingir entre “responsabilitats legals” i “responsabilitats polítiques”. Sobre aquestes últimes, va dir que “estan bastant clares” ja que “en les actuacions de la SA municipal s’ha acumulat un deute financer de més de 30 milions d’euros”, la qual cosa “va suposar concurs de creditors per no poder complir amb els pagaments” i també “un greu prejudici per al nostre poble”. En quant a les responsabilitats legals , el govern municipal , va dir Arroyo ,“ha de vetllar perquè es determinin les responsabilitats que hi pugui haver”.

Per part del PSC, Alícia Rodríguez Luna, va subratllar que s’hauria d’haver fet una presentació de l’auditoria a la junta d’accionistes de la Societat Anònima Municipal i al ple del passat dijous, i va apuntar que “potser s’ha de fer algun tipus de comissió informativa o concreta d’investigació per analitzar-ho i després fer el debat polític”. Luna va recordar que “quan es parla de deute financer s’ha de parlar també dels actius”, va dir que “pel que he deduït de l’auditoria, poden haver-hi errors de gestió”, i va afegir que “s’hauria d’aprofundir més” i que en l’auditoria “ningú diu clarament que pugui haver-hi algun tema penal”.

Per part de Ciutadans, Juan Díaz va explicar que “l’auditoria constata la suposada presència d’irregularitats administratives associades a termes econòmics i altres, al procés d’adjudicació”. Des del punt de vista polític “aquestes irregularitats ja de per sí suposarien la reprovació dels responsables polítics”. Va subratllar que “l’endeutament de Vilassar de Mar és gran i és fruit d’una desafortunada inversió en la SA municipal”. Diaz creu que va haver-hi “decisions precipitades i algunes sembla ser que irregulars”. S’hauria d’ exigir, va dir, als responsables d’aquestes decisions “una explicació o justificació coherent”, al marge “d’altres responsabilitats que poguessin haver-hi”. Diaz va afegir que hi ha dos nivells de responsabilitats “les del govern que va generar aquestes decisions precipitades i les del govern actual que ha de donar recorregut a les conclusions de l’auditoria”.

En representació de Babord, Pau Arona va recordar que aquesta formació política ha penjat l’auditoria al seu web. L’auditoria, va dir, “suposa un punt d’inflexió en aquesta legislatura ja que explica com es van liderar els principals projectes urbanístics” i les seves conseqüències per al nostre poble. Babord actuarà dient no a la impunitat davant dels possibles indicis que apunta l’auditoria en diferents projectes i va estendre la mà al govern “perquè tot s’aclareixi i es dirimeixin les responsabilitats que calguin”.

Per part de Grup Demòcrata (abans Convergència i Unió), Joaquim Ferrer va subratllar que no tenen cap problema en que es facin auditories i ha recordat que les actuacions del seu govern estaven avalades pel secretari i per l’interventor municipal i han passat per ple municipal. Ferrer va dir que els redactors de l’auditoria no han contrastat les informacions amb les persones que en el seu dia van pendre les decisions sobre aquestes qüestions. Ferrer va manifestar que es tracta “d’un deute generat per la construcció d’obra pública, com qualsevol altre projecte que ha fet l’Ajuntament al llarg dels anys” i va recordar que l’auditoria “detecta irregularitats en tots els projectes que han passat per diferents governs, que han generat deute que encara s’està pagant, i desviacions de més del 600 %” i va afegir “que d’això no se’n parla”.

Pel que fa a Gent per Vilassar de Mar, Joan Roca va dir que aquesta formació política ha vist amb bons ulls que es fes una auditoria municipal i ha recordat que les decisions que es van prendre en el seu moment estaven avalades pels tècnics i jurídics del moment. Roca ha subratllat també que “l’auditoria troba errades administratives en tota la història de la SA”. Roca ha afegit que “caldria una segona opinió sobre les errades que assenyala l’auditoria”.

Per part d’ERC-VdM Diu Sí, Àngel Font va explicar que ”és cert que apareixen algunes irregularitats administratives en el moment en que es prenen les decisions, no es van tenir en compte factors com la bombolla immobiliària i es va seguir amb aquesta obra” i va afegir que l’anterior govern “hauria d’haver presentat preconcurs i concurs de creditors”. Font també va subratllar que “s’ha equilibrat la SA municipal, no s’han venut els locals de dalt del mercat i s’hn adquirit el local del Centre Social Mossèn Josep Maria Galbany” . Font va afegir que va haver-hi una “mala previsió política, desastrosa”.

Després de l’exposició inicial de cada convidat a “La Tertúlia” es va obrir un intensíssim debat.

Alícia Rodríguez Luna (PSC), va dir que té la sensació que “hi ha algun partit que té interès en continuar amb aquest tema i altres volen diluir les responsabilitats”.

Pau Arona (Babord) va acusar l’anterior govern, en mans de CiU, d’opacitat, acusació que Ferrer va rebutjar recordant que les decisions de l’executiu estaven avalades pel secretari i l’interventor.

Jesús Arroyo (VdM Sí que pot/Sí puede) va explicar que no veu amb bons ulls que es faci un ús electoral de l’auditoria.

Juan Díaz (Ciutadans) va suggerir que seria didàctic saber quins tipus d’errors administratius es van cometre per no tornar-los a repetir.

Àngel Font (ERC-VdM Diu Sí) va explicar que la ciutadania tindrà informació sobre el contingut de l’auditoria. A finals del mes de maig hi haurà un acte informatiu sobre aquest tema.

Joan Roca (Gent per Vilassar de Mar) va dir que quan va esclatar la bombolla immobiliària ningú sabia exactament la mangnitud del fenònem i va afegir, en relació amb les decisions que es van prendre, que “vist amb el temps, està clar que van ser equivocades”.

Jesús Arroyo (VdM sí que pot/Sí puede) va insistir en que no es va fer una bona gestió. Arroyo va subratllar que degut a això falta inversió i es retalla en serveis, i Joaquim Ferrer (Grup Demòcrata) va dir que això no és cert i va manifestar que “el problema no és el deute, és si ho pots tornar i l’Ajuntament l’ha pogut tornar sempre”. Arroyo li va respondre que l’actual govern va haver de fer un concurs de creditors i Pau Arona (Babord) va subratllar que es pagaven interessos del deute molt alts i que no es podien demanar crèdits. Ferrer (Grup Demòcrata) va assenyalar que aquest tipus de situacions es donaven també en altres èpoques. Arona (Babord) va dir-li que no entén que eludeixi les seves responsabilitats, i Ferrer (Grup Demòcrata) va respondre que no les eludeix. Arroyo (VdM Sí que pot/Sí puede) es va preguntar “què farà el govern actual amb aquesta auditoria”.

Per la seva banda, Olga Zuluoaga, regidora no adscrita, va preguntar “qui té les responsabilitats, perquè aquí tothom es treu les puces de sobres”.

Pau Arona (Babord) va subratllar que els resultats de l’auditoria no estan redactades “en condicional” quan es diu que “les dues pròrrogues acordades per la SA municipal van ser contràries a dret”.

Joan Roca (Gent per Vilassar de Mar) va dir que té la sensació que el debat intern sobre l’auditoria “no interessa” perquè “només es busca rendiment electoral” i va insistir en que el govern “està prenent les decisions adequades perquè l’auditoria tingui el recorregut oportú”. Joaquim Ferrer (Grup Demòcrata) també va opinar que l’auditoria és “una arma de desgast polític”.

Des de l’oposició es va dir que no és cert que no interessi el debat intern sobre aquesta qüestió.

Àudio de l’espai “La Tertúlia“:

Àudio de l’espai “Crònica” d’aquest dimecres on oferim el resum de “La tertúlia”: