Ha mort Francesc Xavier Ramon Pera, més conegut per tothom com a Xevi Ramon. Al juny del 2016 va rebre la medalla d’honor de Vilassar de Mar pels seus mèrits i valors en les seves diferents facetes sobretot com a entrenador de futbol base i de formació de la Unió Esportiva  Vilassar de Mar des dels anys 1960 fins al 2004, on va destacar com un extraordinari educador pels seus valors de respecte, amistat i dedicació als altres.

En Xevi va néixer al nostre poble el 25 d’abril l’any 1931. Com a jugador de futbol va jugar a diferents equips i a tots els camps de futbol que ha tingut la nostra localitat.

Els seus pares, Joanet I Emília, eren arrendataris de la finca anomenada Ca La Maria dels Bous. Era el més petit de cinc germans. En Xevi va explicar en un dels seus llibres que, des que era petit, recorda que a casa seva es respirava el futbol pels quatre costats, ja que el seu germà  Joan va jugar al primer equip del Barça de 1926 a 1935 i el seu germà Gabriel era porter de la Unió Esportiva Vilassar, i afegia que  d’aquí ve la seva afició pel futbol.

Va estudiar als Escolapis de Mataró. Es va casar amb Teresa Maltas i Famadas i van tenir quatre fills.

Va defensar les samarretes de la Penya X de Mataró, la Unió Esportiva Vilassar de Mar, Futbol Club Barcelona (afeccionats), Unió Atlètica d’ Horta, Club Esportiu Mataró, Unió Esportiva Artiguense i Club Esportiu  Sant Andreu.

Es va treure el títol d’entrenador el 1958 i des d’aleshores es va dedicar al futbol base del nostre poble., excepte mitja temporada que va dirigir el Futbol Club Vilafranca.

El camp de futbol municipal de Vilassar de Mar duu el seu nom en reconeixement per la seva importantíssima tasca.

En Xavi era col·laborador de la nostra emissora. En concret, tertulià a la secció “Els nostres avis”, presentada per Joana Hernández, del magazine matinal “Parlant de tot”, conduït per Jaume Cabot.  En Xavi cada setmana compartia amb nosaltres els seus records i anècdotes sobre la història de Vilassar de Mar de les últimes dècades  i també, especialmente, del futbol vilassarenc . Tenia una gran memòria.  

Va col·laborar a la dècada dels 90 en la revista cultural vilassarenca “Zerovuittresquaranta”, on va escriure nombrosos articles. Formava part del col·lectiu Amics i Amigues de l’Arxiu Municipal.

És autor dels llibres “Història gràfica del futbol a Vilassar de Mar” , “Vilassar de Mar 1936-1939. Una història que no s’ha d’oblidar però que no s’ha de repetir”, “Biberó” (novel·la sobre la Guerra Civil) , “Anem a descarregar un piano. Memòries d’infantesa i joventut. 1931-1950”, “Cinquanta  anys de poemes”, “La colla del tren 1951-1960”, “Il·lusions, tot fent memòria i esgarrapant un xic d’història”  i “Què passa dins del vestidor?”

L’Ajuntament de Vilassar de Mar ha expressat en un comunicat el seu condol per la mort de Xevi Ramon.

Tot l’equip de treballadors i col·laboradors de Vilassar Ràdio expressem a la família i amics de Xevi Ramon el nostre més sentit condol per aquesta gran pèrdua.   

1 Response

  1. Pingback : %title%