Gran Recapte d’aliments , del 16 de novembre al 16 de desembre

El Banc d’Aliments de Catalunya ja ha dissenyat com serà el format del Gran Recapte d’aquest 2020 que tindrà com a dies centrals el divendres 20 i dissabte 21 de novembre. Atenció, però, perquè donada la situació de pandèmia i d’emergència alimentaria, la campanya s’allarga i se celebra des de dilluns 16 de novembre al dimecres 16 de desembre. Enguany no es demana menjar, sinó un suport econòmic per a la gran quantitat de famílies que ho estan passant molt malament. A Vilassar de Mar es podran fer les donacions econòmiques en quatre punts col·laboradors: els Condis del Mercat i del carrer de Cuba, el Mercadona i el Sorli Discau.

Núria Massafrets, voluntària del Banc dels Aliments del Maresme, assegura que ens trobem davant d’un Gran Recapte diferent, degut a la situació creada per la pandèmia de la covid-19.

Per això, no es recolliran aliments a les entrades dels establiments que hi col·laboren. Massafrets explica que hi haurà tres maneres d’ajudar econòmicament: 

La primera: del 16 al 21 de novembre, amb l’ajuda de les persones que treballen a les caixes dels supermercats que ofereixen la possibilitat de fer els donatius en el moment de pagar la compra i l’import donat al Banc dels Aliments figurarà en el tiquet de compra.

La segona:  del 16 de novembre al 16 de desembre, es pot seguir ajudant de manera online en aquest enllaç.

La tercera: l’adquisició de tiquets de 3 euros als mercats municipals o a les botigues de proximitat adherides, tiquets que seran lliurats a les entitats que treballen amb  Banc dels Aliments per a la compra de productes frescos per a les persones necessitades.

Des del Banc dels Aliments no es fixen un sostre per aquest 2020 com feien altres anys. La situació de pandèmia fa que s’hagin doblat les persones necessitades. L’Any passat, per exemple, es van recaptar al Maresme 269.000 quilos de menjar i a VdM 19.640. Aquestes xifres haurien d’engreixar-se enguany, tal i com demana Massafrets.

És per això, per ajudar amb el Banc dels Aliments, sempre ha estat molt important la tasca dels voluntaris. Núria Massafrets recorda, però, que normalment aquest col·lectiu està format per persones majors de 65 anys i que són població de risc per la pandèmia del coronavirus. Per tant, es fa una crida buscant nous suports. Els voluntaris es convertiran en ambaixadors del Gran recapte en els establiments adherits. L’any passat, per exemple, a Vilassar de Mar es va comptar amb l’ajuda de 98 persones voluntàries.

Massafrets ha explicat que a causa de les mesures anticovid-19, i per la manera en què aquest any es farà el Gran Recapte, caldrà menys voluntaris, 600, i n’hi ha a hores d’ara 200. La feina que faran és informativa, els dies 21 i 22.

Nuria Massafrets insisteix en la greu situació d’emergència. A Mataró, per exemple, s’han multiplicat per dos el número de persones necessitades, ara en són  4000. Per tant, és moment de conscienciar la societat

La voluntària del Banc dels Aliments del Maresme ens anima a fer d’altaveus de la causa a través de les nostres xarxes socials o explicant ‘ho en el nostre entorn més proper.

I és que el lema d’aquest 2020 del Gran Recapte dels Aliments és prou clar: “Si pots, ajuda”.

L’any passat a Catalunya es va recollir un total de 4.300.000 quilos de menjar solidari.