Exposició del centenari de la Unió Esportiva Vilassar

El Museu Monjo acull des del 3 de juny fins al 30 de juny  l’exposició del Centenari de la Unió Esportiva Vilassar de Mar. Una mostra en la qual hi trobarem textos, fotografies, objectes i anècdotes del primer segle de vida dels colors blanc-i-vermells.

En Jordi Vidal i en Xavier Saborido, dos dels membres de la comissió organitzadora, han visitat l’espai “Parlant de tot”.  Un any i mig de feina recopilant informació. Treballant dia a dia. Capbussant-nos, de fet, en llibres i arxiu municipal. Estan molt contents de tota la feina que han realitzat i del suport que han rebut.

Saborido ha explicat que el seu paper ha estat centrar-se en la postproducció de material antic i, sovint, delicat aprofitant els nous recursos tècnics. Un altre dels punts cabdals a l’hora de recopilar informació ha estat la casa d’en Xavi Ramon que és, pràcticament, un veritable museu. L’anterior president, i pare de l’actual, en Bebi Ramon, ho tenia tot documentat en carpetes. Fitxes de tots els nens i nenes que havia entrenat. També retalls de premsa, informació de la Federació Catalana de Futbol, les plantilles amb l’estructura dels equips

Un dels objectius de l’exposició és recalcar factors humans, esportius i socials de l’entitat centenària. Per exemple, descobrirem com a  l’any 1929 ja hi havia un equip femení de bàsquet de la Unió Esportiva  de la mà d’en Paco Martin. Era un dels equips pioners de la província de Barcelona. Jugaven a Cal Civil a un camp de sorra. Jugaven  a Cal Civil i entrenaven a trenc d’alba abans d’anar a treballar al sector tèxtil.

Saborido, imatge gràfica també, recorda amb sentiment la construcció del camp i la reurbanització de l’avinguda Eduard Ferrés.En aquestes imatges es veu, per exemple, com es van col·locar les primeres porteries o la gespa artificial.

I és que la Unió Esportiva se suma a altres entitats centenàries del nostre municipi com ara l’Ateneu, l’Agrícola, el Casal, el Pairal, Aigües de Vilassar i a alguns comerços del nostre poble.

Les persones organitzadores estudien, ja, si després del 30 de juliol podran convertir la mostra en itinerant, i fer-la arribar a altres llocs. Estan estudiant la possibilitat de portar-la a la Cooperativa  del Barato, a les escoles i instituts,  a la Biblioteca Ernest Lluch i als Centres Cívics.