31 de Maig, Dia Mundial Sense Tabac. Per ajudar a erradicar aquesta xacra, aquesta droga legal i de fàcil accés -butxaca a banda- els Centres d’Atenció Primària de l’Àrea Metropolitana Nord, entre els quals es troba el CAP Doctor Masriera de Vilassar de Mar, ha programat, des de divendres passat, la Setmana Sense Fum.

Els centres d’atenció primària d’aquesta zona han ajudat a deixar de fumar gairebé 10.000 persones en el darrer any. Per això, la secció  “Fem Salut”, del nostre magazín matinal “Parlant de tot”, ha aplegat diferents persones del CAP Doctor Masriera per posar de relleu quins són els tractaments que s’ofereixen per deixar de fumar

Convidats a la tertúlia sobre tabac, moderada i dirigida per Jaume Cabot, hem donat veu a la tècnica de Salut de l’Ajuntament, Marta Casas, el doctor Conrad Santamaria, la farmacèutica Debora Jover en representació de la  Farmàcia Roca 1904, i la infermera Montse.

Precisament, la infermera, primer línia de batalla, ens ha explicat quines són les dues aptituds bàsiques que necessitem si volem deixar aquest mal hàbit. La persona que vol deixar de fumar ha d’estar ben decidida a què realment vol deixar-ho, La decisió ha de ser per voluntat pròpia.

Des del Centre d’Atenció Primària es pot ajudar i fer seguiment, perquè aquest procés sigui un èxit. Hi ha diferents mètodes per deixar el tabac, al marge de fer-ho a cop de força de voluntat. Alguns, en desús ja, com els pegats. Altres encara s’utilitzen com els xiclets i els comprimits.Altres que guanyen pes. Sempre és bo, ens recomanen els especialistes de la nostra taula sense fum fer-ho, per exemple, en un dels grups que s’organitzen des del CAP de Vilassar de Mar. Des del CAP també s’ajuda oferint consultes presencials i telefòniques.El percentatge de gent que aconsegueix deixar de fumar sola sense cap seguiment ni control és molt baix.

 I és que el tabaquisme és una addicció més. Per això, la tasca grupal la qualifiquen de tan important. Les persones que en són membres dels grups  per deixar de fumar deixen  tots i totes les cigarretes i comparteixen inquietuds, experiències i com afronten el seu dia a  dia. Es reuneixen durant sis dijous, de les 6 de la tarda a dos quarts de 8 del vespre. Ara, a més, les persones que volen deixar de fumar tenen un nou medicament, el Todacitan, que no té tantes contraindicacions com el seu predecessor. No és fàcil de trobar perquè té una alta demanda. És un alcaloide que redueix la síndrome d’abstinència. El tractament dura 25 dies.

Els objectius de Setmana Sense Fum i, d’avui, Dia Mundial sense Tabac, és sensibilitzar respecte dels perills que comporta fumar, sobretot als grups més proclius d’iniciar-se, com el de joves. I és que, precisament, el lema d’aquesta edició és “Millor el moviment que no el fum o el vapeig”, i ve acompanyada d’una estètica còmic, amb la intenció d’apropar aquestes campanyes de sensibilització també al col·lectiu d’infants i joves, i concretament, sobre la importància de no iniciar-se en el consum de tabac i promoure conductes saludables.

L’última setmana de maig és una de les dates clau en el calendari per a l’atenció primària perquè coincideixen les celebracions de la Setmana Sense Fum i el Dia Mundial sense Tabac. I és per aquest motiu que des dels centres d’atenció primària s’impulsen accions informatives perquè totes aquelles persones que vulguin deixar de fumar sàpiguen que no estan soles en el procés i que compten amb professionals de primària, tant de Medicina de Família com d’Infermeria, que els donaran les eines i el suport necessaris per aconseguir-ho.