“La publicitat per la Festa Major de 1929, 1931 i 1936”, a Can Bisa, des del 20 de gener

L’Espai Cultural Can Bisa acull del 20 de gener al 3 de març la mostra “La publicitat per la Festa Major dels anys 1929, 1931 i 1936”. Es tracta d’una exposició que recull anuncis publicitaris dels programes de Festa Major de Vilassar de Mar dels anys 1929, 1931 i 1936 i permet veure l’activitat econòmica i social d’aquells temps.

La responsable de l’Arxiu Municipal Damià Bas, Cristina Simó, ha explicat que aquesta mostra van començar a treballar-la, juntament amb el voluntariat de l’Arxiu, el mes de maig de 2023, primer fent la tria del tema i posteriorment escollint els anys i els anuncis que es consideraven millors per exposar-los. Un cop aconseguida la tria, es va procedir a l’escaneig i la maquetació de les imatges. Seguidament, es van portar les imatges als professionals pel retoc i maquetació deixant-les a punt per a la seva impressió. Un cop impreses es van emmarcar a l’arxiu per a l’exposició.

La mostra està integrada per 47 anuncis publicitaris repartits en 21 quadres que abasten tots els sectors del teixit comercial, fabril o d’oficis de Vilassar de Mar o vinculats al nostre municipi. Són una representació de l’evolució econòmica i social del nostre poble els anys 1929, 1931 i 1936. Pel que fa als programes de Festa Major del 1932 al 1935 no contenen publicitat, per la qual cosa no s’han pogut utilitzar per a aquesta mostra.

Fàbriques tèxtils, fusteries, hostals, farmàcies, sastres, transportistes, botigues de menjar i beure, drogueries, pagesos, mecànics, contractistes, sabateries, forns i pastisseries, entre altres. La majoria dels negocis han desaparegut, però n’hi ha algun que encara perdura com ara la Sastreria Paret, les farmàcies Almera i Roca i la pastisseria Falgueras.

Amb aquesta petita mostra es pot copsar que en aquests vuit anys hi va haver molts canvis polítics, socials i econòmics que van transformar la manera de viure tant en l’àmbit col·lectiu com en l’individual.

Els programes del 1931 i del 1936 en plena Segona República Espanyola estan íntegrament en català; el del 1929, tot i publicar-se durant la dictadura de Primo de Rivera en la que estava prohibit l’ús del català, s’hi pot veure un 75% de publicitat en català.

En l’època triada del 1929 al 1936, gràficament, es pot veure que conviuen els tres estils artístics en voga d’aquells temps, el noucentisme, l’art déco i el racionalisme. Aquest estil últim es veu plenament representat en programa del 1936, amb tipografia geomètrica sense ornamentació amb colors plans i informació directa destacant la claredat, posant la llegibilitat per sobre de l’estètica.

La mostra es pot visitar a l’Espai Cultural Can Bisa fins al 3 de març.

Els horaris són els dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h i diumenges, d’11 a 14 h.