Del 21 de gener al 4 de març el Museu Monjo acull l’exposició “A contra corrent. Miquel Ferrà, una vida dedicada a la pintura”. La mostra recull una selecció d’obres pictòriques realitzades al llarg dels 45 anys d’activitat professional de l’artista i que formen part d’un llegat inigualable per la seva extensió, qualitat i diversitat. La majoria de les obres exposades provenen de la col·lecció privada Casas-Sorribes i de Jaume R. Vallverdú. La selecció d’obres vol ser un homenatge i un recordatori al primer any de la mort d’en Miquel Ferrà.
Nascut a Barcelona el 20 de juliol de 1955, des de ben petit se sentí cridat per la vocació artística i va decidir que volia dedicar-se a pintar i a viure professionalment de l’art. Tindrà una intensa trajectòria artística que s’estendrà durant 45 anys, fins al final de la seva vida. Pel que fa a la seva obra, no es tracta d’una producció fàcilment definible, extensíssima i complexa, cal que sigui valorada en el seu conjunt i amb la major perspectiva històrica possibles.
La producció ferraniana pot estudiar-se en tres grans blocs, amb les subdivisions corresponents. El primer: l’obra d’arrel clàssica, la temàtica de la qual és principalment la mitologia. És treballada en tonalitats fosques que comporten gran profunditat i una forta càrrega dramàtica. El segon bloc el conforma l’obra d’arrel mediterrània, que conté figures, paisatges i interiors amb objectes quotidians. Esdevé molt rica en textures i es defineix per la presència de la llum i del color. El darrer bloc és el que l’artista nomenava com a bipolar o llum negra o pintura invisible, realitzada amb colors fluorescents que encara es convertien en molt més vius amb l’acció de la llum negre, creant un món extremadament màgic, aconseguint dues realitats en una mateixa obra, la de la llum de dia i la de llum negra. Sens dubte fou un pioner a casa nostra d’aquesta tècnica ja que fa 40 anys ningú no la treballava.
La mostra s’inaugurarà el diumenge 21 de gener a les 12 del migdia.