Els grups municipals valoren la República Catalana i el 155

Primer dia laborable des de la proclamació de la República Catalana per part del Parlament de Catalunya el divendres a primera hora de la tarda i de la dura resposta de l’estat espanyol amb una aplicació de l’article 155 que ha suposat el cessament del Govern de la Generalitat i de la cambra catalana i, també, la convocatòria d’eleccions autonòmiques el dijous 21 de desembre.

Hem volgut copsar quin són els sentiments i les posicions dels partits polítics amb representació a l’Ajuntament de Vilassar de Mar després, també, que en el Ple municipal Extraordinari i Urgent de dimarts passat s’aprovés una moció per aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya. La tònica general dels representats polítics al nostre Ajuntament és la voluntat d’esperar a veure com es desenvolupen els fets a mida que passin les hores.

Des d’ERC-VdM diu Sí, el portaveu Àngel Font admet que divendres es va proclamar una República més simbòlica que efectiva, diu, i assegura que les eleccions convocades pel dijous 21 de desembre demostren que Espanya es veu incapaç de governar Catalunya i que cal veure si l’independentisme anirà a la crida electoral.

Joan Roca, portaveu del partit municipalista Gent x Vilassar, explica que estan a l’expectativa dels esdeveniments que es precipitin i informa que estan esperant les instruccions tant de l’Associació de Municipis per la Independència com de l’Associació Catalana de Municipis.

Un cop ressenyada la veu del Govern municipal, cal parar atenció a l’oposició. Quim Ferrer, portaveu de CiU, valora el 155 com “una animalada” i assenyala que cal esperar quina són les fòrmules que dissenyen tant el Govern de la Generalitat com els partits sobiranistes.

Demanar a l’Ajuntament de Vilassar de Mar que reconegui la República Catalana, mobilitzar-se en defensa d’allò aprovat pel Parlament i qualificar d’il.legítim l’article 155 són les claus del posicionament de Babord que ha resumit Júlia Suriol.

Per part de Ciutadans, Juan Díaz espera que l’aplicació de l’article 155 serveixi per fer tornar, diu, Catalunya al marc constitucional, insisteix en la ruptura social i aposta perquè Catalunya torni a l’estabilitat política, social i econòmica.

Alícia Rodríguez Luna, portaveu del PSC, considera que les eleccions convocades pel proper mes de desembre són l’espai en el qual els catalans han de parlar i celebra que, de moment, aquesta sigui l’opció per la qual s’inclinen les forces polítiques.

En representació de Vilassar de Mar Sí que pot/Si puede, Manuela Calero recorda que des de la seva formació sempre han apostat pel diàleg com a clau per trobar solucions. Rebutgen tant la Declaració d’Independència com l’aplicació de l’article 155.

Finalment, la regidora no adscrita Olga Zuloaga creu que s’ha d’esperar per veure com s’implanta l’article 155, per a ella és el pitjor escenari, si bé considera que, sobretot en els darrers dies, el Govern català ha fet coses que no li han agradat.

Són les valoracions dels partits polítics amb representació a l’Ajuntament de Vilassar de Mar que han exposat com bateguen després dels fets del darrer cap de setmana. El resum? compàs d’espera.