El juny més fresc de la història de Vilassar de Mar 

Aquests dies, una de les converses que, segurament, tens amb veïns i veïnes, amics i saludats, de Vilassar de Mar és que no fa calor aquest estiu. Fa més fresqueta, dius, i apuntes, a més, que estàs dormint bé. Fins i tot, que encara no has connectat ni el ventilador ni l’aire condicionat. T’acostumen a contestar, oi?, que la calor la farà igualment, però tu tens la resposta adequada: d’acord, però ja ens hem estalviat dos mesos d’altes temperatures.A vegades, però, les sensacions que tenim no acostumen a coincidir amb la realitat meteorològica. Tenim dades. Amb Feliu Novell, director del Museu de la Mina Vella, segellem el titular: ha estat el juny més fresc de la història de Vilassar de Mar. Doncs tenies raó.

Des de l’estació meteorològica de Vilassar de Mar, que registra les dades des de l’any 1982, hem pogut constatar que la temperatura màxima d’aquest juny ha estat la més baixa de la història, doncs, en cap moment, hem superat els 25 graus. La mitjana dels passats 30 dies ens deixa un mercuri fixat en els 21,8 graus centígrads. Per centrar-ho, mig grau per sota de les mitjanes de tots els junys a Vilassar de Mar.

I, és clar, si no hem passat de 25 les màximes, vol dir que dormim millor. També tenim dades. En el passat mes només hem tingut a Vilassar de Mar 7 nits tropicals. S’entén com a nit tropical quan les mínimes superen els 20 graus nocturns. Només set quan, per exemple, en el juny de 2021 se’n van registrar 14, 17 al 2022 i 16 l’any passat.

Per tant, juny frescot. I, també, passat per aigua. Tenim la sensació que ha plogut força. Hem volgut saber si és veritat. Hem agafat el pluviòmetre d’en Feliu Novell  per observar que al juny de 2024 han caigut, a Vilassar de Mar, 42 litres per m2, és a dir, 10 litres més que no pas la mitjana.

Atenció, també, i de cara a la sequera. perquè en el que portem d’any ja portem registrats 315 litres per m2. Bones dades ja que les mitjanes anuals es mouen en uns 600.

Per tant, de moment, agafa la rebequeta i tingues controlat el paraigua.

(Imatge: Estació Meteorològica de Ca l’Eudald)