El IV Fòrum de Viles Florides fa parada a vivers de Vilassar de Mar i Premià de Dalt

Els productors de planter Plantinova, de Vilassar de Mar, i Corma i Grup Roig, de Premià de Dalt són els escenaris escollits per acollir el IV Fòrum de Viles Florides. La jornada, organitzada per quart any consecutiu pel moviment Viles Florides que promou la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), se celebrarà dimecres 5 de juny i enguany s’uneix a Viridalia, les jornades de portes obertes organitzades des de l’Associació d’Agricultors Viveristes de Barcelona i que se celebren des de dimecres fins divendres, també al Maresme .La trobada servirà per conèixer de primera mà la feina que fan les empreses productores de planter de la zona del Maresme, així com les novetats i tendències per les properes temporades. Un Fòrum pensat per als professionals del sector, que busca ajudar als ajuntaments a descobrir espècies i formes de fer, mentre es creen sinergies entre els professionals de les viles florides.

Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a través de l’atractiu del parcs i jardins.

El projecte és obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement de Viles Florides és en l’àmbit de l’administració pública local. L’edició 2018 es va tancar amb 130 municipis distingits com a vila florida en reconeixement a la seva tasca per a la millora de l’espai urbà. Les Viles Florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament i millora de la qualitat de vida dels seus habitants.

De forma anual s’entreguen les Flors d’Honor, el distintiu que certifica aquests municipis com a viles florides. La Flor d’Honor –n’hi ha d’una a cinc– s’entreguen segons el criteri d’un jurat especialitzat de la CHOC. Actualment, els municipis de Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d’Aran), Cardedeu (Vallès Oriental), Figueres (Alt Empordà), Lloret de Mar (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Olot (Garrotxa), Sant Cugat (Vallès Occidental), Sant Hilari Sacalm (Selva) i Vila-seca (Tarragonès) són els municipis catalans amb quatre Flors d’Honor, la major distinció fins ara. Els aspectes que es valoren de cada municipi són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.

A banda de les viles florides, el projecte pretén la participació i la implicació ciutadana fomentant la participació de tot aquell particular, empresa o institució que promoguin la sensibilitat ambiental i paisatgística i que treballin per a la conservació i difusió del patrimoni vegetal des del seu àmbit.

Vilassar de Mar té actualment 3 flors d’Honor de Viles Florides.