El fotoperiodista vilassarenc Martí Segura torna d’Ucraïna colpit per la situació a la frontera amb Polònia

Martí Segura Ramoneda. Vilassarenc. 18 anys. Fotoperiodista. Va fer les maletes, va carregar el seu material i cap a la frontera de Polònia amb Ucraïna per cobrir la guerra. No va arribar al front, però va sortir colpit emocionalment només arribar a la famosa estació de tren de la frontera que tantes vegades hem vist als mitjans. Ell ha estat els nostres ulls a la zona de guerra. Pots veure les seves imatges al seu web i al seu Instagram. Ens ho va explicar al “Parlant de tot” entrevistat per Jaume Cabot.

De la guerra als nostres estudis. Martí Segura Ramoneda admet que ha tornat de la frontera ucraïnesa un pèl tocat emocionalment. Tot i que no va arribar al front, l’experiència ha estat intensa. “Puc dir que he estat en un territori de guerra,” diu. “I he vist les desgràcies de la gent: la incertesa de no saber on anar i què fer amb la seva vida.”

Malgrat els seus 18 anys, ja en fa tres que es dedica a la fotografia. Tot i la seva joventut, llarga experiència. Disparant i disparant… Sempre autodidacta, tot i que ara ha començat un curs. Reivindica la professió, mai prou reconeguda, del fotoperiodista.

I un cop a la frontera, entra a l’estació de tren de Polònia que rep els refugiats ucraïnesos. “No és el mateix veure-ho amb vídeos o fotos que penja la gent a Instagram o Twitter, que veure-ho amb els teus propis ulls,” afirma en Martí. “És un desastre. És inhumà.”

Sempre s’endurà, en el seu record i en el seu arxiu fotogràfic, aquesta imatge:

Són una família de Mikolaiv¸ prop d’Odessa, que va ser bombardejada fa uns dies. Els pares són sords així que per comunicar-se amb ells es va descarregar el teclat en ucraïnès i van tirar del traductor. La seva història el va impactar molt. Veure’ls marxar “va ser un dels moments més crítics que vaig sentir allà.”

I les persones migrants? Com reben la presència de periodistes a la zona? És una guerra molt mediàtica que, pràcticament, cobreixen les grans agències. Tenen les mateixes reaccions que podríem tenir tu i jo. Hi ha qui s’amaga de l’objectiu, qui s’hi posa bé i qui és completament indiferent.

El fotoperiodista vilassarenc ens explica que, tot i que Ucraïna ha estat molt dura emocionalment, no ha viscut situacions personals tan perilloses com a les manifestacions, que també va cobrir, contra l’empresonament del raper Pablo Hásel. “Quasi em trenquen l’objectiu,” explica.

Una feina, la seva, la d’en Martí Segura Ramoneda que és adrenalina pura: “T’enganxa i t’agrada viure-la.”

Si vols veure les seves imatges, no dubtis a visitar el seu web martiseguraramoneda.com o el seu Instagram. Entre un munt de fotografies, veuràs la primera que va vendre. EuropaPress va comprar el seu treball de la famosa rave de Llinars. El gener de 2021.