El vilassarenc Albert Duran deixa material humanitari a Varsòvia i torna amb set persones refugiades

A primera hora d’avui, el vilassarenc Albert Duran, gerent del Frankfurt Barbut , i l’Enric, el seu company, han sortit de Varsòvia. Els hem entrevistat en directe alParlant de tot” quan estaven de camí en un lloc indeterminat de Polònia. Van buidar, a la capital polonesa, la furgoneta amb la qual van sortir de Vilassar de Mar, farcida amb medicaments, menjar i roba, i tornen amb set persones refugiades. Tenen 1.021 km per endavant, fins a Estrasburg; on faran nit.

El periple, com ens explica Duran, va arrencar aquest diumenge passat. Van de la mà del cònsol ucraïnès de Barcelona per gestionar les persones migrades que baixen, ara mateix amb ells, i que ocupen el lloc de les mil caixes de material humanitari que van deixar a Varsòvia. Són dues dones i 5 nens petits.

El gerent del Barbut recalca que s’han trobat moltes furgonetes i cotxes, d’europeus de a peu com ells, que s’han mobilitzat per ajudar. Ells van posar com a lloc de destí Varsòvia. “La situació allà està molt més organitzada que no pas a la frontera amb Ucraïna” diu Duran. Gràcies als voluntaris i a la bona organització, van descarregar mil caixes en un quart d’hora. “Es respira poca guerra” explica. Els centres de refugiats estan plens de dones i nens perquè els homes s’han quedat a Ucraïna.

 

 

Les mil caixes estaven farcides de material solidari. Sobretot menjar i bolquers per a infants, però també medicaments i roba.

L’Albert Duran té la instrucció de portar les set persones que omplen la seva furgoneta de 9 places al campament que la Creu Roja té a Barcelona, on faran nit i divendres seran distribuïts. Molts dels refugiats tenen família per Europa i es busca portar-los allà.

 

Les dues dones i els cinc nens han caigut rendits, només entrar a la furgoneta de l’Albert Duran. “Ara de moment estan molt tensos,” diu l’Albert simpatitzant amb ells i amb la situació per la qual estan passant. “És increïble, la paraula és ‘increïble’”.

 

La comunicació la fa en un anglès rudimentari. La destinació per avui a la nit és Estrasburg.