Efectes de la jornada de vaga del 8N

Vilassar de Mar va viure, com la majoria del país, una jornada atípica aquest dimecres. La vaga general convocada per la Intersindical (un sindicat minoritari) va tenir poca incidència al nostre municipi pel que fa a comerços i indústries; però sí que es va notar, i molt, a les escoles de Vilassar de Mar i als talls de carretera i vies de tren.

A les sis de la tarda d’aquest dimarts es va fer una concentració davant de l’Ajuntament  i amb una plaça gairebé plena es van llegir manifestos en contra de l’empresonament de vuit consellers de la Generalitat i dels líders d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana. Després es va procedir a tallar la carretera N-II, que va durar una mitja hora, i que no va registrar cap mena d’incident.

Com va anar la jornada als diferents centres escolars de Vilassar de Mar?

Des dels Alocs, la totalitat de professors va anar a la vaga i van faltar a classe la pràcticament tots els alumnes. Pel que fa a l’Escola del Mar, la meitat del claustre de professors va fer vaga i força pares i mares van decidir no portar els seus fills a l’escola. En quant a l’escola Vaixell Burriac, van fer vaga 6 dels 27 del mestres i aproximadament va assistir a classe la meitat de l’alumnat.

De la trentena de mestres que hi ha a la plantilla lectiva de l’Escola Pérez Sala, sis van decidir exercir amb el seu dret de vaga. Pel que fa als alumnes, la incidència va ser del 50% durant el matí; si bé durant la tarda l’absència a les aules va ser major. Des de La Presentació informen que el professorat no va adherir-se a la vaga i que la gran majoria de nens i nenes van assistir a classe.

Quant a l’institut Pere Ribot, un 60% de mestres va fer vaga i dels 500 alumnes que té l’institut, només un centenar va anar a l’institut. Respecte a l’Institut Vilatzara, la meitat del professorat es va acollir a la vaga i un 90% dels alumnes no va assistir a classe.

A l’escola Bressol Municipal “La Bressoleta”, van fer vaga 6 mestres dels els 35 que hi ha en plantilla. En un dels centres hi van anar 11 nens i en l’altre, 14.

Talls de carreteres

Pel que fa a la mobilitat, durant tot el dia es van produir diferents talls de carreteres que van dificultar molt la circulació. El dimecres es va llevar amb un tall monumental a l’autopista C-32, a l’alçada del peatge de Vilassar de Dalt (hi van prendre part unes 300 persones), que va coincidir amb un bloqueig de la N-II al seu pas pel Mercat de la Flor. Un tall que va començar a dos quarts de sis del matí i que va acabar al volts de els dues del migdia.

El trànsit a la carretera nacional es va veure afectat de manera intermitent durant tot el matí. Tot i que, de bon començament es va tallar tota la via, després es va anar donant pas alternatiu als cotxes i camions.

També era molt complicat poder agafar el tren ja que, des de l’estació de Mataró, es van tallar les vies de la línia R1 . A mida que avançava el dia, Renfe va poder anar recuperant la normalitat tant en els combois que baixaven a Barcelona com els que pujaven cap a Blanes, Arenys de Mar o Massanet.