Tertúlia Política amb el 155 i les eleccions del 21D sobre la taula

Aquest dimarts, Vilassar Ràdio va celebrar la Tertúlia Política amb els diferents portaveus dels grups municipals amb representació a l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Hi van participar, per part del Govern, Àngel Font (ERC-VdM diu Sí) i Joan Roca (Gent x Vilassar de Mar). Per part de l’oposició van ser-hi Laura Martínez (CiU), Carles Soler (Babord), Juan Díaz (C’s), Alícia Rodríguez Luna (PSC), Manuela Calero (Vilassar de Mar Sí que Pot/Si puede) i Olga Zuloaga (regidora no adscrita).

Risc de fractura social, les eleccions del 21D (autonomistes per a uns, constituents per a uns altres) i apuntar el PP com un dels principals culpables de la situació que es viu a Catalunya han estat els grans eixos d’una tertúlia en la qual absolutament totes les formacions van coincidir a rebutjar la violència. Alguns dels representants polítics del Govern municipal van voler tenir un record explícit cap als 10 presos polítics tancats en centres penitenciaris espanyols.

Quines van ser les seves posicions de sortida?

Àngel Font, portaveu (d’ERC-VdM diu si) va voler arrencar la seva intervenció llançant un missatge de confiança. Va subratllar que l’Estat espanyol no és, segons el seu parer, democràtic i va recordar que amb un 8% dels vots a Catalunya han intervingut la Generalitat.

Des del partit municipalista Gent x Vilassar, Joan Roca va demanar a l’Estat espanyol que “no confongui legalitat amb Justícia” i va assegurar que, segons el seu judici, gràcies al moment actual polític de repressió “molta gent que no era independentista, ara s’ha sumat”.

Per la seva banda, Laura Martínez (CiU) va posar sobre la taula la talla, assegura, dels polítics catalans que han sabut escoltar el clam de la gent i posar-se al davant d’un moviment social. També va denunciar que els moments de violència viscuts no han vingut mai del sector sobiranista.

Des de Babord, Carles Soler va criticar durament que es convoquin unes eleccions des de Madrid i mantenguin que seguiran aplicant el 155 si el resultat a les urnes no els agrada. També va recordar que l’Estat, segons el seu parer, no ha fet res ni per aturar ni per castigar la repressió que exerceix.

Juan Díaz, portaveu de C’s, va insistir en què el comportament del president Carles Puigdemont i dels consellers de la Generalitat ens han portat a la situació actual ja que, recorda, no van fer cas als constants advertimets de la Justícia que feia dies que els avisaven que estaven cometen un delicte. Va lamentar, també, que s’usés el poble, va dir, com a escuts.

En la seva exposició inicial, Alícia Rodríguez Luna va carregar contra Olga Zuloaga llegint una carta de la formació socialista molt dura contra l’actual regidora no adscrita. Li va recordar que se li va atorgar un marc ample de maniobra en el tema nacional i va lamentar, un cop més, hagués utilitzat la plataforma del PSC a Vilassar de Mar per la seva projecció política personal. Va exigir-li que, en acabar la tertúlia, retornés l’acta de regidora.

De desastre va titllar Manuela Calero (Vilassar de Mar Sí que Pot/Si puede) l’actual situació política. Va demanar als polítics que siguin capaços de llegir el que està passant i va recordar que el procés està amagant altres temes importants que afecten de manera decisiva el dia a dia dels ciutadans.

Finalment Olga Zuloaga, en la seva nova condició de regidora no adscrita va alertar de signes evidents de fractura social, va acusar el PP de fer servir la justícia a la seva mida i va recordar que el sector independentista està fent un procés sense, segons ella, aliances internes i esperant a veure què diu Europa.

El debat posterior va ser molt enriquidor. Sobre les eleccions del 21D, les formacions d’un i altre signe es van preguntar els uns als altres si es respectarien els resultats de les urnes. Un altre moment calent de la Tertúlia va ser quan es va posar sobre la taula de l’estudi 1 de Vilassar Ràdio els casos de violència registrats darrerament.

Debat ben viu, doncs, a la tertúlia política de Vilassar Ràdio. Un espai en el qual els representants de totes les formacions polítiques de l’Ajuntament de Vilassar de Mar va poder expressar les seves sensacions sobre el referèndum d’ autodeterminació del passat 1 d’octubre, l’aplicació de l’article 155 i les properes eleccions a quatre dies de Nadal.