Divendres, presentació del fotollibre “Sota la llum del mar”
“Sota la llum del mar” Aquest és el títol del fotollibre realitzat per la fotògrafa Espe Pons que es presenta, aquest divendres, a partir de dos quarts de set del vespre, a la Biblioteca Ernest Lluch.
Un treball sobre la memòria i els paisatges i sobre els ajusticiats del bàndol republicà de la Guerra Civil espanyola.
Una feina que vol dignificar les víctimes d’aquest conflicte bèl·lic. Espe Pons agafa, com a punt de partida de la seva tasca d’investigació, unes cartes del germà petit del seu avi, en Tomàs Pons, que va ser afusellat al Camp de la Bota l’any 1941. Les eines de Pons? Memòria i paisatge.
L’autora recorda haver llegit, de molt jove, aquestes cartes i que quan es va produir el canvi de domicili de la seva mare, no volia que es perdessin i les va guardar. La tasca de la fotògrafa és plasmar, immortalitzar, els paisatges en memòria del seu familiar.
Pons ha fotografiat els paisatges per on va transitar en Tomàs Pons. Hi ha, per exemple, imatges del Camp de la Bota i la Fossa de la Pedrera, i també alguna fotografia de l’arxiu del Sumaríssim de Guerra que els van fer a 52 persones.
L’autora s’afanya a subratllar que el seu treball va molt més enllà de la figura del seu avantpassat, ja que el que es pretén és dignificar a totes i cadascuna les persones que van ser afusellades durant la Guerra i postguerra. Ha destacat que en Tomàs és un referent, un punt de sortida En definitiva, per a Espe Pons, el més important és que tothom hi veu a la seva família
El vilassarenc Esteve Oroval, catedràtic d’Economia jubilat de la Universitat de Barcelona, va quedar frapat pel fotollibre de Pons i l’ha volgut portar a Vilassar de Mar. Per a ell, unes imatges amb molta força. No hi ha una sola persona i et fa pensar. Molt.
Es tracta, ha dit, d’ imatges silencioses, que fan pensar i cita com a exemple la imatge de la cel·la, que reflecteix l’angoixa que van viure les persones que van estar tancades sabent que les anaven a matar ja que les havien condemnat a mort. La força de les imatges és molt potent.
Pons segueix treballant. Aquest 2023 apareixerà la seva nova feina. “Tierra”. Es tracta de fotografiar paisatges de foses comunes de tot Espanya, exhumades o sense exhumar, de republicans. Hi ha un treball previ d’investigació i després es desplaça als llocs on hi ha aquests paisatges.
De moment, ens centrem en aquest “Sota la Llum del Mar” que es presenta, aquest divendres a Vilassar de Mar. Esteve Oroval desvetlla el perquè del títol: ha recordat que a aquestes persones les afusellaven en una paret que hi havia, i que amb les obres els Jocs Olímpics de 1992 la paret se’n va anar al fons del mar i d’aquí el títol del llibre.
La presentació, divendres a dos quarts de 7 del vespre a la Biblioteca Ernest Lluch, la realitzarà Manel Guerrero, crític d’art.
Escolta l’entrevista realitzada a Espe Pons i Esteve Oroval, aquí: