Des del 17 de juny, reobert el Museu de la Mina Vella

El Museu de la Mina Vella reobre les seves portes en el seu horari habitual des de dimecres 17 de juny. Feliu Novell, el seu director, ha explicat que s’aplicaran les mesures de segutetat que contempla la legislació vigent i ha recordat que caldrà anar amb mascareta i que l’aforament estarà limitat. També ha afegit que es podrà visitar tot l’equipament cultural.         

Ca l’Eudald és la seu del Museu. Antic molí hidràulic construït el 1806, ha estat restaurat i condicionat com a museu. És obert al públic des de l’any 2000.

La visita s’inicia al pati del museu on hi ha l’Estació Meteorològica de Vilassar de Mar que disposa d’aparells automàtics i manuals que s’ensenyen als visitants. Seguint la visita exterior, tenim accés al Pou de ca l’Eudald, que és un dels vuit pous que donen servei a Vilassar de Mar. Amb tres metres de diàmetre és el més ample del poble, la seva fondària és de quaranta – cinc metres. Al costat mateix del pou es poden veure les plaques solars d’una petita central de producció d’electricitat.

Abans d’entrar a l’edifici del museu, encara es pot veure com arriba l’aigua dels pous i de les mines. Aigua que ha de ser subministrada a la població. Això es veu en la caseta del trastejador. La col·lecció permanent del Museu de la Mina Vella està exposada en cinc sales. A la planta baixa s’hi pot apreciar la història de la companyia d’aigües, que és una de les mes antigues de tot l’Estat Espanyol, i com es fa la distribució de l’aigua a Vilassar de Mar. Després de veure la planta baixa, la visita continua cap als antics soterranis del molí. En el primer es pot aprendre com es construïen els pous i les mines que actualment encara donen servei a la nostra població. El segon i tercer subterranis corresponen a l’espai de l’antic molí hidràulic. Si es buixa fins al tercer es pot veure l’antiga mina de desguàs, actualment seca, de prop de tres – cents metres de llargada.

El museu està dotat amb una biblioteca especialitzada en tots els temes relacionats amb l’aigua. També en el museu es custodia l’arxiu històric de la Mina Vella. El museu també disposa d’una sala d’actes.

El Museu obre de dimecres a divendres de 9 del matí a 1 de la tarda i de 5 de la tarda a 8 del vespre, i dissabtes i diumenges d’11 del matí a 2 de la tarda. Dilluns i dimarts està tancat. El seu telèfon és el 93 759 72 70 i la seva adreça electrónica és museu@aiguesdevilassar.cat