Des d’aquest divendres fins al diumenge, La Rierada

Respostes a les preguntes que ens heu fet arribar. El marxandatge de La Rierada el pots comprar, sempre en efectiu, a l’Illa de Paper i a la Caseta de l’Arbre i, també, a les paradetes que posaran els organitzadors divendres i dissabte. L’altra gran qüestió: cal, per participar en alguns dels actes, registrar-se prèviament tant a l’Instagram com al web de La Rierada. Amb Andreu Jolonc i amb en Luard Silvestre hem repassat els principals actes d’aquesta PreFesta Major. Atenció perquè hi ha força novetats. La PreFesta Major  arrenca aquest divendres 14 de juny i s’allargarà fins al diumenge 16 de juny.

Escolta l’entrevista a Andreu Jolonc i Luard Silvestre, del passat 3 de juny:

Escolta l’entrevista a Andreu Jolonc ahir 12 de juny, on ens va informar dels últims detalls dels actes de La Rierada:

Amb ells, també hem posat la mirada en el retrovisor. Fa 10 anys que un  grup de vilassarencs i vilassarenques van proposar un joc i tots i totes, qui més, qui menys, i hem jugat. I seguim jugant-hi. Estem parlant, és clar, de La Rierada. Ni les persones organitzadores, com ha explicat en Luard, eren conscients d’on s’arribaria. Des de la primera edició, La Rierada va tenir una gran participació i ressò.

Amb els seus colors, el verd, el blau i el taronja, els tres sectors de Vilassar de Mar, dividits segons les rieres del municipi, competiran, un any més, entre ells per guanyar.

Cada sector de La Rierada representa un dels principals oficis dels habitants del Vilassar de Mar del segle XVIII: els Pescadors Contrabandistes, els Mestres d‘Aixa i la Gent Pagesa. Als pagesos els identificarem amb el color verd i la forca. El taronja és el color dels Mestres d’Aixa decorat amb una corda. Finalment, els Pescadors Contrabandistes representats amb el color blau i la imatge d’un peix.

Tots tres sectors han de competir entre ells per tal d’aconseguir el màxim de punts possibles. El sector que en tingui més serà el guanyador de la Festa Major i gaudirà de l’honor de tenir la façana de l’Ajuntament guarnida amb el seu color durant la Festa Major de l’any següent. Tot i totes coneixerem el sector guanyador coincidint amb el color del darrer coet que es llença en l’espectacular castell de focs d’artifici amb el qual es posa punt final a la Festa Major. Haurem d’esperar, doncs, a la nit del dimarts 25 de juny.

La idea de la proposta original, que s’ha vingut mantenint, és que vilassarencs i vilassarenques no siguem, només consumidors dels actes de la Festa Major, sinó que, amb La Rierada, es pugui tenir l’oportunitat de convertir-se en protagonistes. Al marge del bon clima que es genera entre veïns i veïnes a l’hora, per exemple, de decorar carrers, el  certamen ha implicat molta cohesió social a tot el poble.

La PreFesta Major, des d’aquest divendres fins al diumenge, comença amb la voluntat de donar més dies per donar cobertura a les propostes que sorgeixen del munt d’entitats que conformen el teixit social, cultural i esportiu de Vilassar de Mar.

Aquest divendres 14 de juny, a les 7 de la tarda, trobada dels diferents sectors de La Rierada a les places de Can Nyol, Ventura Gassol i Can Jorba. Cercaviles fins a l’Ajuntament on, a partir de les 8 del vespre, es farà la hissada de banderes dels tres colors identificatius de La Rierada. Andreu Jolonc ha explicat que en cada cercavila hi haurà entitats de cultura popular del poble. Cada sector sortirà des d’un punt i confluiran a la plaça de l’Ajuntament, on hi haurà actuacions de cultura popular i la hissada de banderes. Prèviament es repartiran les mascotes dels tres sectors, que han d’estar presents a tots els actes de la Festa Major.   

Cada sector haurà de portar una pilota gegant cap a la plaça del Círcol, on hi haurà una cistella gegant. Acte puntuable pel concurs.

I ja que parlem de concurs. Què poden fer, per sumar punts, Pagesos, Mestres d’Aixa i Pescadors-Contrabandistes? Engalanar els balcons o façanes, carrers i comerços, amb els colors i elements propis del sector al qual es pertany. El jurat, format per dues persones de cada sector, valorarà l’originalitat, la sostenibilitat i la vinculació amb el sector i amb els seus elements distintius.

Atenció perquè la comitiva del jurat passarà a puntuar les decoracions de carrers i balcons el diumenge 23 de juny al matí. Això sí, molt important, perquè el jurat pugui passar a valorar les decoracions, cal inscriure’s escanejant el codi QR que trobaràs a les cartelleries i al web municipal.

El dissabte 15 de juny, a les 9.30 del matí, esmorzar de forquilla al Passeig dels Pins. Una de les novetats d’aquest 2024, com ha remarcat l’Andreu Jolonc. En una taula llarga al passeig dels Pins. Hi haurà cuina tradicional i opció vegetariana.  

A les 11 del matí, hi haurà espectacle infantil als jardins de Can Bisa. En el mateix indret, però a 2 quarts d’1 de la tarda, el ja tradicional taller de ratafia. Per participar-hi, al marge de registrar-te prèviament, només caldrà que portis una ampolla de vidre i paciència, ja que la ratafia que facis no te la podràs prendre encara. Doncs necessita macerar.

De cara a la tarda, exposicions d’art, al Cívic del Passeig, espectacle de Circ a la plaça del Circ i Teatre de Festa Major amb l’obra “No hi ha lladre que per bé no vingui”, de Dario Fo, a la Sala Carrau. Preludi per, a dos quarts de 9 de la nit, del lliurament de premis de La Rierada de l’any passat, la del 2023. Tot a la plaça del Círcol on a les 9 se celebrarà el Pregó de Foc a càrrec de la colla de diables dels Mansuets de Foc, que enguany celebren el seu 25è aniversari.  

Per acabar el dissabte, i en el mateix epicentre de La Rierada, sopar popular, a base d’entrepans, i diferents concerts.

El diumenge 16 de juny, ioga a les 9 del matí a la platja de l’Espigó de Garbí. En el mateix escenari,  a les 11 del matí, compte amb el canvi d’hora, un dels plats forts, el Navega Com Puguis, tradicional concurs en el qual has de construir la teva embarcació amb materials reciclats. Guanya qui aguanti més surant amb l’andròmina domèstica.

Per a la tarda dominical, Torneig de vòlei platja 4×4, amb les inscripcions ja tancades, tot i que sempre pot haver-hi alguna baixa de darrera hora, Ballada de Sardanes amb la Cobla Marinada tant al Casal de Curació com a la Casa Pairal, organitzat per Amics de la Sardana.

Tot això pel que fa a la PreFesta Major. Dins dels actes de la Festa oficial, Jolonc destaca els concerts del 22 de juny al Patronat amb la participació dels guanyadors del Maresmusic, el concurs de talent jove que organitzen diferents ajuntaments del Maresme, entre els quals hi ha el nostre

I, per al darrer deia de la Festa, dimarts 25 de juny, Jolonc destaca la xerrada que es farà a les 7 del vespre i a la Sala Carrau, al voltant del perquè dels sectors de La Rierada, a càrrec del Centre d’Estudis Vilassarencs.

Recorda que si realitzes accions originals vinculades amb el teu sector o fas la que creus que serà la millor fotografia o el millor vídeo etiqueta-ho a @larierada També dona punts per al concurs.