Mostra de Maria Freser (1874-1964), fins al 28 de juliol, al Monjo

Aquest 2024 es compleixen 150 anys que va néixer Maria Ferrés i Puig (1874-1964), pintora, aquarel·lista i gravadora de Vilassar de Mar, que signava les seves obres com a Maria Freser. Per aquest motiu, l’Ajuntament, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona, ha organitzat una exposició al Museu Monjo, que es pot veure des del 16 de juny al 28 de juliol, per donar a conèixer la seva persona i la seva obra. A través d’una acurada selecció d’apunts, dibuixos, gravats i aquarel·les, l’exposició ofereix un viatge a l’època en què Maria Freser va viure.

La regidora de Cultura, Marta Rovira, ha explicat  que la seva obra encara és massa desconeguda si es té en compte la vàlua de la seva pintura i ha subratllat que la commemoració dels 150 anys del naixement de Maria Freser representa per a Vilassar de Mar una aposta pel reconeixement de les dones artistes, per les dones que han aportat la seva creació a la societat i han enriquit el nostre patrimoni cultural.

L’exposició s’ha realitzat fonamentalment a partir dels materials dipositats al Museu de Vilassar de Mar, que preserva el conjunt més complet de l’obra de l’artista. L’any 1990 el seu fill, Anton Homs i Ferrés i els seus familiars, en va fer la donació, en un procés en què van tenir un paper fonamental Francisca i Ascensio Barba Viu, de Can Cènsio, Joan Ferrés i Damià Bas. Una segona donació es va fer al Museu de Valls en temes concrets relacionats amb aquesta localitat.

Situada al Museu Enric Monjo, molt a prop d’on va néixer, la mostra s’estructura en temàtiques. A manera d’introducció, presenta dues pintures florals i una obra de la filla de l’artista, Elvira Homs i Ferrés, el retrat de Teresa Viu Viu, i segueix amb un conjunt d’obres distribuïdes en els següents temes: Passió per la música i la dansa: crònica de la vida musical; La gent: la gent i el seu dia a dia; Bruixes i bruixots: s’obre un món de foscor i misteri; Escenes de la Guerra Civil: dietari d’una guerra; La platja: l’estiu a la platja de Vilassar de Mar; Celebracions festives: festes populars i religioses. La Setmana Santa; Des de Valls: les fires i la vida del camp.

Al web www.museuvilassardemar.cat es pot visitar la relació completa de les obres exposades i la bibliografia prèvia sobre l’artista.