Cultiu d’Aquí: plantes de quilòmetre zero i de qualitat

Aquest dimecres al matí s’ha presentat al Mercat de la Flor i de la Planta Ornamental de Catalunya, ubicat a Vilassar de Mar, la marca Cultiu d’Aquí. Es tracta d’un segell de qualitat per a les flors fresques i plantes vives. Productes ornamentals de prestigi cultivats a casa nostra per una vintena de productors, set dels quals són de Vilassar de Mar, que ja s’han adherit a la iniciativa. Es tracta, en definitiva, de posar en valor el certificat de proximitat. De KM 0.

El Mercat de la Flor vol, amb aquesta marca, garantir que les flors i plantes que es compren són catalanes i de qualitat. El Cultiu d’Aquí, que és el nou segell, defensa un reglament estricte. Es un distintiu per remarcar que els productes comprats han estat conreats vetllant pel Medi Natural i sota criteris estrictes de sostenibilitat i, a més, respectant les polítiques laborals.

Cultiu d’Aquí, com explica la Montse Gel, vicepresidenta del Mercat de la Flor, sorgeix de les inquietuds dels propis productors. Des del Mercat de la Flor i de la Planta Ornamental de Vilassar de Mar són molt conscients que les flors i les plantes són productes que pateixen viatjant. Per tant, amb el nou segell, els compradors, siguin al detall o a l’engròs, saben que adquiriran productes de km zero. Fets a casa, en bon estat, lliures de plagues i malalties.

I és que el Mercat de la Flor, un dels principals motors econòmics del nostre municipi, no es cansa de vetllar pels productes sostenibles. Dins del nou segell, s’aposta per plantes fetes en el nostre clima. No estaran, per tant, emmagatzemades dies i dies en cambres frigorífiques i tampoc han hagut de patir llargs trajectes de transport. Amb això, es guanya respecte al Medi ambient i garantir sostenibilitat. Menys intermediaris que valoren el producte final.

El sector de la planta i la flor ornamental cultivada a Catalunya té un gran impacte social i econòmic a casa nostra representat el 5,6% de la producció agrària. Els vivers catalans donen feina a més de 2.000 persones que treballen en les més de 1.900 ha de superfície total del viver.

Aquests dies, el Mercat de la Flor viu un dels moments amb més feina de l’any amb permís de Sant Jordi i de Tots Sants. Estem en plena campanya de la ponsètia, la planta de Nadal per definició.

Fotografies: Jaume Cabot