S’acosta l’estiu. Calors, sequera, incendis forestals… Volem conèixer quina és la feina dels Agents Rurals de la nostra comarca, com actuen, com es coordinen i quines són les seves funcions. Un total de 12 persones, amb base a Vilassar de Mar, s’ocupen de les 350.000 hectàrees del Maresme. Compte perquè la prevenció és bàsica. Especialment, amb Sant Joan a la vora. L’espai “Parlant de tot” , presentat per Jaume Cabot, ha realitzat una entrevista sobre aquesta qüestió.

Amb 39 anys d’experiència, cal destacar que el cos dels Agents Rurals no depèn de Mossos d’Esquadra. En aquest sentit, el caporal Joan, de l’àrea Bàsica Policial de Mossos d’Esquadra de Premià de Mar, ha destacat que la policia catalana tenen una unitat especial pel que fa als delictes penals mediambientals i que les unitats dels Agents Rurals s’ocupen de les infraccions administratives.

L’agent Joan Lluís ha recordat que es dediquen a àrees forestals, incendis al bosc i protecció a la flora, sense oblidar la protecció de la fauna, tant dels animals marins (el Maresme té molts quilòmetres de costa) com de mascotes, protegits i autòctons. Es podria dir, com assegura l’agent , que són com la Policia del Bosc.

En cas d’incendi, cal trucar al 112, que és un instrument molt potent, que  envia competencialment cada avís a qui correspon. Un cop declarat, s’activen diferents grups. Per exemple, en el cas d’incendis petits, els grups d’ordre  s’encarreguen dels fluxos de persones que pugui generar un incendi; i també hi ha els grups de prevenció, amb les ADF i els agents forestals.

I és clar, compte amb l’estiu. Venim d’un maig molt calorós amb un Sant Joan (petards i fogueres) al costat i les herbes seques són molt perilloses. Recorda que, des del 15 de març al 15 d’octubre, segueix vigent la prohibició de fer foc al bosc.