Avui, xerrada de Martí Olivella, impulsor de “Aturem Les Guerres”

Si tens una certa edat, recordaràs, segurament, el moviment dels objectors de consciència, alternativa que, fa unes dècades, permetia substituir el servei militar obligatori, conegut com “la mili”, a tota una generació de nois allà per als anys 90. Un dels impulsors del projecte va ser Martí Olivella. Avui, convidat per l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar, pronuncia la conferència titulada “Els exèrcits ens defensen? Tenim alternatives a les armes?”, a partir de les 6 de la tarda a la Sala Maria Roser Carrau. L’hem entrevistat a “Parlant de tot”:

 

Doncs a Martí Olivella li hem preguntat, exactament, això. Cap on han d’anar, segons el seu punt de vista, els exèrcits? Ens ha dit “a la paperera de la història”. Olivella considera que els exèrcits estan obsolets. Ha explicat que es van originar fa uns  10.000 anys i ha subratllat que sembla mentida que algú pensi que un problema es pugui resoldre un problema a base de bombes, destrucció i mort   

Olivella va ser i és promotor de la innovació social i del moviment de la lluita no violenta. Va ser un dels iniciadors del moviment per la pau a Catalunya a la dècada del 1970 en formar part del primer grup d’objectors al servei militar. Entre els anys 1975 i 1978, anys complicats. Recent estrenada la transició i sensibilitats a flor de pell, va anar a parar a la presó, a la del Castell de Sant Ferran de Figueres, per defensar, precisament, la no violència. Ha recordat que la seva objecció no era només el servei militar obligatori, sinó una cosa més profunda, l’alternativa a la guerra i als exèrcits.

És clar, ens hem de posar en situació, en context. No podem recordar la situació amb ulls de 2024, sinó que ho hem de fer amb la mirada en blanc i negre, pràcticament, de 1975. De fet, va patir un consell de guerra. Missatge actualitzat.

Des del 20 de novembre de 2022 segueix picant pedra, des del col·lectiu “Aturem Les Guerres, Stop Wars”. Segueix liderant concentracions arreu del país en les quals reclamen resposta de les administracions per aturar totes les guerres del món, no només les més mediàtiques com el conflicte entre Rússia i Ucraïna o el d’Israel i Palestina.

Olivella ha explicat que aquest col·lectiu està integrat per 400 persones que no es coneixien entre elles abans, que manifesten tant el seu rebuig a la guerra com la seva oposició  “a què els governs no facin res seriós per aturar les guerres, i en canvi continuïn augmentant el pressupost militar i a què continuïn mantenint el comerç d’armes amb els països que legalment no podien enviar armes”.

Una altra qüestió que apareixerà avui a la conferència és la despesa militar que fan els governs d’Occident. I, en concret, el cas espanyol amb una partida de 27.617 milions en Defensa que supera, per cert, el límit del 2% dels pressupostos generals de l’Estat, que marca la pròpia OTAN. De fet, la llei internacional, recorda Olivella, prohibeix a Espanya vendre armes a qualsevol país o països que estiguin en conflicte armat i ha afegit que Espanya continua comprant i venent armes a Israel. Però no només Espanya. Ha fet recordat que els cinc països membres permanents  del Consell  de Seguretat de Nacions Unides, que són els guanyadors de la Segona Guerra Mundial, són els principals venedors i fabricants d’armes del món: Estats Units, Rússia, França, Anglaterra i Xina

Per a ell, tot plegat és molt senzill. Al seu entendre, “si tenim perill d’invasió o ocupació hem de tenir un sistema de defensa més efectiu i quin millor que el d’una població organitzada que no coopera, que no col·labora, que no obeeix cap suposada invasió”. Olivella recorda, també, els negocis que fan els països més poderosos del món i els contractes de reconstrucció dels països que han patit guerres. Hi ha molts interessos, molts repartiments de contractes. Un negoci, al capdavall.

El preu de l’entrada d’aquesta xerrada és de 5 euros per a les persones que no siguin sòcies d’AEUVdM  i és gratuïta per als socis i sòcies d’AEUVdM.