Vilassar de Mar es prepara, un any més, per a la Festa dels Tres Tombs. La rua desfilarà, i pel seu traçat habitual, aquest dissabte al matí amb la participació de cent cavalls i de diferents carruatges, alguns dels quals, per cert, amb solera. Una tradició que, amb el pas del temps i els canvis en els usos de la pagesia, costa de mantenir.

Avui ha visitat la ràdio en Pere Lloret, gerent de l’Agrícola Vilassar, que ens ha donat la seva paraula que ells faran tot el possible perquè la festa segueixi a Vilassar de Mar. Enguany, però, amb l’absència d’abanderat.

I és que Lloret i el pinyol de l’Agrícola, format per entre cinc i sis persones que l’escorten, segueixen lluitant per mantenir els Tres Tombs al nostre poble. Ha explicat que cada dia costa més mantenir aquesta tradició, i ha recordat els casos de Mataró i Cabrera, municipis on s’han deixat de fer.   

I és que, per exemple, a la nostra comarca només queden Argentona i els dos Vilassars com a baluards d’aquesta festivitat en honor a Sant Antoni, patró dels animals. Mataró, per cert, ja va anunciar que la festa es queia del programa pel poc arrelament, deia el consistori de la capital del Maresme, que els Tres Tombs tenien a la ciutat, ja que l’entitat que ho organitzava va renunciar a fer-ho.

Tot arrencarà, aquest dissabte, a les 10 del matí amb el tradicional esmorzar al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya per preparar i guarnir cavalls i carruatges. Enguany no s’haurà de pagar tiquet i és una cita oberta, com recorda Lloret, a tothom. L’esmorzar serà mongetes amb botifarra.

Aquest dissabte, pels nostres carrers, desfilaran 100 cavalls i carruatges d’aquells que fan patxoca. Destaquen la Vagoneta, dos carros de pagès, els de la família Vinyals de Cabrera o un carro de bombers.

El recorregut serà: a les 12 del migdia, sortida del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya en direcció al carrer Maria Vidal i després passarà pels carrers Sant Genís, Montserrat, Sant Josep, Riera d’en Cintet, Santa Coloma, Sant Francesc, Doctor Masriera i Sant Joan.  A ¾ d’1 de la tarda, benedicció dels animals a la plaça de l’Església.

Aquest 2024, però, no comptarem amb una figura clau en els Tres Tombs com era la de l’abanderat.

Ara bé, si que podrem degustar, un cop més, els tradicionals panellets de Sant Antoni, cortesia de la pastisseria Falgueres, que es vendran aquest dissabte a un preu de 5 euros la bosseta. El romanent se seguirà venent, fins a esgotar existències, a la botiga de l’Agrícola. Dissabte, doncs, culminació a mesos de feina, que han estat realitzant l’últim trimestre de l’any.

També ens ha ofert la seva opinió sobre la nova reglamentació, elaborada per la Generalitat de Catalunya i la Federació Catalana dels Tres Tombs, en la qual podem llegir, doncs, l’obligatorietat de la presència d’un veterinari per cada 50 cavalls, que els animals no faci més de sis quilòmetres i que s’evitin pendents superiors al 15% o revolts tancats. Ha explicat que alguns articles d’aquesta normativa es refereixen a situacions que considera que són molt exagerades, com la distància de sis quilòmetres.

Lloret assegura que els Tres Tombs a Vilassar de Mar seguiran al nostre poble.

Lloret agraeix la feina i la col·laboració de tanta gent i entitats com ara el Mercat de Flor, l’Ajuntament, la Policia Local, la Brigada Municipal o les persones voluntàries que, un any més, faran que tot vagi al galop.