Aquest dimecres, presentació del Reglament de Participació Ciutadana

 

Aquest dimecres, a les 7 del vespre a la Biblioteca Ernest Lluch, es presenta el primer Reglament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Vilassar de Mar.

Un marc que vol millorar la qualitat democràtica en la presa de decisions, tot establint mecanismes de participació política que impliquin la ciutadania en la vida col·lectiva i en els assumptes públics. I és que fins al 31 de març hi ha temps per presentar idees i propostes per a la sisena edició dels Pressupostos Participatius de Vilassar de Mar. A partir d’ara seran bianuals i això vol dir que l’erari municipal que es posa al servei de vilassarencs i vilassarenques és de 300.000 euros.

En el nostre magazín matinal, “Parlant  de Tot”, hem donat veu a la regidora de Participació Ciutadana Marta Rovira i la tècnica Estel Batayé.

Escolta aquí l’entrevista:

La primera novetat: caràcter bianual i no anual. Per tant, l’Ajuntament podrà destinar més pressupost i els projectes que presenti la gent de Vilassar de Mar podran ser més grans.Rovira ha explicat que fer pressupostos participatius cada dos anys permet encaixar més bé totes les passes del procés de pressupostos participatius.

Per enguany, 300.000 euros. 40.000 per al capítol de programes, serveis i activitats i els 260.000 restants a les inversions, que fan referència, bàsicament a obres.

Recorda, fins al 31 de març tens temps per presentar les teves idees, estem en la fase de presentació de propostes. Ho pots fer de dues maneres. Poden presentar-les els majors de 16ª anys, de manera telemàtica al web de l’Ajuntament o presencialment a l’OIAC. S’ha d’omplir fitxes, posar el títol del projecte, una breu explicació i la documentació que es vulgui adjuntar. Seguidament aquests projectes passaran a una comissió de pressupostos participatius, que escollirà un conjunt de projectes que aniran  a votació popular.

Els Pressupostos Participatius 2023 han d’anar vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible aprovat per l’Assemblea de les Nacions Unides. Especialment, vinculats als drets de les persones, com per exemple, garantir una vida sana,  promoure el benestar per a persones de totes les edats, garantir una educació inclusiva, la igualtat de gènere, promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible….

A l’hora de presentar les idees; cal tenir en compte que han de ser propostes en les quals l’Ajuntament en tingui les competències. De fet, ja se n’han presentat algunes. I és que a Vilassar de Mar la participació és molt alta en processos d’aquestes característiques. L’any passat es van presentar 47 projectes i 15 es van portar a votació popular. En les votacions van participar-hi 1.299 persones. Es tracta d’una xifra bastant elevada, segons Rovira. Els projectes que no van passar a la fase final de votació es poden tornar  a presentar si es replantegen.

Des de l’Ajuntament es faran tallers, encara per agendar, per aconsellar en tot el procés. El primer, enfocat a la ciutadania, el segon a les entitats legalment constituïdes i el tercer per aquells projectes que es van presentar en el seu dia i als quals se’ls hi podria donar un gir, s’haurien de replantejar, s’hauria de fer un tomb per aprofitar-los

Una altra de les novetats del Primer Reglament de Participació Ciutadana és la creació del Consell de Vila i dels Consells de Barris. El que es busca és organitzar la participació, donar veu a tothom i que no parlin sempre els mateixos. Són reunions de poble, han de tenir el seu reglament i s’ha de veure com donar veu a tothom

Aquest reglament ha estat consensuat amb tots els grups municipals de l’Ajuntament de Vilassar de Mar.

En l’acte d’aquest dimecres, la regidora de Participació Ciutadana, Marta Rovira, donarà la benvinguda i farà la presentació, que comptarà amb la participació dels representants de tots els grups municipals que han format part de la comissió de redacció del reglament.