El ple aprova per unanimitat desenvolupar i implantar un protocol educatiu contra la transfòbia i l’assetjament escolar per identitat de gènere

Ajuntament VdMAhir es va fer la sessió plenària ordinària del mes de gener a l’Ajuntament de Vilassar de Mar. A l’ordre del dia es va aprovar per unanimitat l’acta del ple del 24 de novembre i l’únic punt del dia que hi constava, la moció del grup municipal de C’s, que comptava amb el recolzament del PSC, per al desenvolupament i implantació d’un protocol educatiu contra la transfòbia i l’assetjament escolar per identitat de gènere. La moció va quedar aprovada també per unanimitat de tots els grups municipals. Abans però, va prendre possessió del càrrec el nou regidor de Babord, en Yabel Pérez Moreno.

El regidor de C’s, Juan Díaz, va ser l’encarregat de llegir la moció que segons va explicar vol posar de manifest un problema social existent amb l’objectiu de prevenir episodis d’assetjament escolar per identitat de gènere. Mitjançant la moció aprovada s’insta al Departament d’Ensenyament de la Generalitat a desenvolupar un protocol específic en l’àmbit educatiu sobre l’assetjament escolar per orientació sexual o identitat de gènere i es demana a la Generalitat que desenvolupi les lleis 14/2010 i 11/2014 aprovades pel Parlament i que destini una partida pressupostària al següent exercici per poder aplicar-les de manera efectiva. La moció també inclou un esborrany d’un protocol d’actuació sobre identitat de gènere a la infància i l’adolescència perquè es presenti en el Consell Escolar Municipal per tal que els diferents agents educatius de Vilassar de Mar facin les seves valoracions, el prenguin com a punt de referència o com a eina per crear-ne un de nou.
Des de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede es va demanar que la moció no quedi en un calaix i van reclamar que es convoqui el Consell Escolar Municipal, demanda a la que es va unir la resta de l’oposició. Des de Babord, a més, es va proposar que a banda del protocol es comenci a treballar també en la prevenció amb programes formatius i de sensibilització. Per la seva banda, Gent per Vilassar de Mar va recordar que la implantació d’un protocol hauria de venir del Departament d’Ensenyament de la Generalitat però que el fet que el protocol proposat a la moció sigui obert a la comunitat educativa feia que el seu vot fos favorable. Des de CiU també es va considerar positiu donar les eines a les escoles i a la comunitat educativa en general per tractar aquest tema. Des d’ERC-VdM diu Sí es van mostrar plenament d’acord amb el contingut de la moció i van valorar positivament el fet de donar llibertat al Consell Escolar Municipal per valorar el protocol proposat. Des del PSC també es va instar que es convoqui el Consell Escolar Municipal amb la presència de tots els grups municipals.

A la segona part, de control i seguiment de la gestió per part del Ple, a la part de decrets de l’alcaldia, l’alcalde va destacar que ja s’havia rebut la interlocutòria del concurs voluntari de creditors de la SA Municipal i que ja s’havia nomenat a l’administrador concursal.

 

A la part de precs i preguntes, des de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede es va dir que les presentarien per escrit, des del PSC es van interessar, entre d’altres qüestions, sobre com s’està gestionant el tema de la sobirania fiscal. El portaveu d’ERC-VdM diu Sí, Àngel Font, va respondre que s’està pendent d’un informe d’Intervenció i que de moment els impostos s’ingressen a la hisenda espanyola. També van preguntar per un nínxol del cementiri que es va buidar per error i per quin protocol es seguia al respecte. Des de C’s es van formular dos precs: que es responguessin les preguntes pendents i que es convoqui el Consell Escolar Municipal. Des de Babord sobre aquest darrer tema es va afegir que hi ha vàries problemàtiques a tractar en el Consell Escolar a banda del protocol de la moció com són la possible pèrdua d’una línia de P3 a l’escola del Pla de l’Avellà o la possible implantació d’una quarta línia d’ESO a l’institut Pere Ribot. Al voltant de la Xarxa d’Inclusió Social van preguntar sobre si el grup de treball que es va iniciar sobre les persones refugiades tindrà continuïtat i la regidora de Serveis Socials va contestar que sí. També van preguntar quin pla de treball tenia previst l’equip de govern a l’hora de fer els pressupostos o què s’està fent per complir amb la llei de transparència. Sobre aquest darrer tema la regidora de Comunicació va explicar que s’està treballant per implementar-ho a la nova web municipal. Des de CiU es va demanar agilitat a l’hora de respondre les preguntes formulades en plens anteriors. Per part del públic assistent, una persona va parlar en nom de la veïna vilassarenca afectada per sensibilitat química múltiple i va demanar al govern que sigui més actiu i més preventiu a l’hora d’informar-la d’actuacions que a ella li poden afectar.

L’espai informatiu ”Crònica” recull aquest divendres la valoració d’aquesta sessió plenària de govern i oposició. “Crònica” s’emet a les 13h, 14’30h,  16h i 19’30 i es pot escoltar en diferit a través de podscat en aquesta mateixa pàgina.

Leave a Reply