Agustí Martín, guanyador de la Beca Lluch amb un projecte sobre la memòria pescadora del poble
El capità de la Marina Mercant Agustí Martín i Mallofré és el guanyador de la novena edició de la beca Ernest Lluch d’investigació i recerca local de Vilassar de Mar amb el projecte titulat “Ran de mar, la memòria dels pescadors de Vilassar de Mar”. Ho va explicar en una entrevista al “Parlant de tot“.
Actual degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona, Martín i Mallofré pretén amb el seu treball deixar constància de tot allò que pugui constituir patrimoni marítim cultural relacionat amb la pesca a Vilassar de Mar, mitjançant testimonis directes o indirectes i aprofitant altres publicacions, registres i documents que permetin recuperar la trajectòria històrica i la identitat marinera del nostre poble. Alhora, el seu projecte vol ser un recull de memòria per a les generacions futures i, especialmente, per als joves.
“La idea de portar a terme aquest projecte és que no es perdin les històries, relacionades amb el mar, i que van passar a Vilassar de Mar i ens expliquen moltes coses desconegudes per molta gent”. Agustí Martín, Capità
També ha detallat l’abast temporal de la investigació, que va des de 600 anys abans de Crist fins ara. L’obra posarà especial atenció en els íbers.
L’época gloriosa de la pesca és la segona meïtat del segle XIX i principis del segle XX i en té molta informació, ja que ha visitat diversos arxius com els comarcals, els Museus Navals de Madrid i Barcelona, arxius particulars, hemeroteca, i ha fet entrevistes a vàries persones relacionades amb el món dela pesca al nostre municipi.
La beca li permetrà visitar altres dos arxius on hi ha molta informació sobre la pesca al nostre municipi, per tal de poder completar la seva investigació històrica, en la qual està treballant des de fa quatre anys.
Agustí Martín ha subratllat que a principis del segle XX hi havia hagut més de 70 barques de pesca grossa i ha afegit que va arribar a existir un projecte de fer un port al municipi.
L’autor descriu en la investigació a com es pescava, les anomenades tècniques de pesca o art de pesca.
La Beca Ernest Lluch d’investigació i recerca local organitzada per l’Ajuntament està dotada amb 4.000 euros i té l’objectiu de fomentar la investigació sobre Vilassar de Mar i el seu entorn en tots els seus àmbits, principalment en l’aspecte de la història i de la geografia, així com del patrimoni cultural i artístic.
Hi ha previst fer més endavant, quan la situació ho permeti, la presentació del llibre que recollirà aquesta investigació, que és a punt d’acabar i de completar-se. L’acte comptarà amb la participació de La Tropa Teatre.
Martín ha explicat que està treballant també en un altre llibre, en aquest cas, sobre la Ruta del Tasajo.
Podeu escoltar l’entrevista sencera aquí.