A l’octubre, baixa l’atur al nostre poble però puja al conjunt de la comarca

A Vilassar de Mar hi ha actualment, i segons dades del Consell Comarcal del Maresme, un total de 747 persones aturades. Això sí, 39 menys que les que hi havia apuntades en recerca de feina durant el mes de setembre. La taxa d’atur al nostre municipi és del 7,65%. Sensiblement més baixa que la del Maresme que es planta en un 11,16%. I és que a la nostra comarca s’ha registrat un lleuger repunt de l’atur. Hi ha 23.793 persones cercant feina; el que significa un 0,05% més que en les dades anteriors, les de setembre.

Després de 8 mesos consecutius s’ha frenat la tendència. L’atur torna a pujar al conjunt del Maresme, encara que ho fa lleument. Les oficines d’ocupació de la comarca van comptabilitzar 13 inscripcions més el mes d’octubre el que representa un increment de la desocupació del 0,05% respecte al mes anterior. En canvi, la comparativa interanual marca una substancial recuperació de l’ocupació a la comarca. En concret, al Maresme hi ha un 20,04% menys de persones sense feina que fa un any.

Les dades del mes d’octubre situen en 23.753 el nombre de persones que cerquen feina a la comarca, 873 menys que durant el mateix període de 2019. La comparativa apunta a la recuperació i, fins i tot millora, dels indicadors del mercat laboral previs a la caiguda provocada per la pandèmia.

L’augment de la desocupació al Maresme s’ha concentrat en els sectors primari i serveis. També s’ha registrat increment en el col·lectiu de persones sense ocupació anterior (SOA). En canvi, hi ha hagut descens en la indústria i la construcció.

Un mes més, el mal endèmic de la desocupació al Maresme és la llarga i molt llarga durada. Les xifres del mes d’octubre indiquen que 8.519 persones (el 35,8% del total) porten més de 24 mesos cercant feina. A més, el volum de població que es troba en aquesta situació ha crescut tant respecte al mes de setembre com en comparació amb l’any anterior.

D’altra banda, gairebé el 60% del total de persones aturades al Maresme es consideren de llarga durada ja que porten més de 12 mesos inscrites a les oficines d’ocupació com a demandants de feina.

Com és habitual, el comportament dels 30 municipis de la comarca és desigual. En 14 ha baixat, en 15 ha pujat lleugerament i Sant Andreu de Llavaneres manté les xifres del mes de setembre. En canvi, la comparativa interanual és positiva per a tots registrant descensos de l’atur que oscil·len entre el 30,90% de Caldes d’Estrac i el 14,89% de Tordera.

Pel que fa a la taxa d’atur, que a nivell comarcal se situa en l’11,16%, AlellaCabrera de Mar i Tiana són els municipis que registren un índex més baix (poc més d’un 5%) . En canvi, Pineda de Mar és la localitat amb la taxa d’atur més elevada de la comarca (16,03%).