28-M: Sandra Montoro i Marta Casas ens han parlat sobre la malnutrició en les dones grans 

Avui, 28 de maig, se celebra el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones. Des d’aquesta casa, des de Vilassar Ràdio, estem esquitxant la nostra graella amb un seguit de programes, d’intervencions i entrevistes que resten, un cop emesos, al nostre web. Els pots escoltar tant en directe com en el cicle de podcasts que allotgem dins del nostre matinal, el “Parlant de Tot“. Sobreviure a la pressió estètica al llarg de tota la vida” és la temàtica a la qual les regidories de Salut Pública, Igualtat, Joventut, Gent Gran i amb la col·laboració del CAP Doctor Masriera de Vilassar de Mar volen dedicar aquests dies.Mirada, doncs, transversal, des de diferents regidories, per abordar el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones.Avui ha passat pel nostre matinal, Sandra Montoro, nutricionista del Cap Doctor Masriera de Vilassar de Mar. Amb ella hem posat sobre la taula la pregunta de si les dones grans són vulnerables a la malnutrició. Montoro ha vingut acompanyada per la tècnica de Salut Pública de l’Ajuntament, Marta Casas.

D’entrada,  per començar a abordar qüestions, asseguren les nostres especialistes que les dones grans i, potser, per haver-se hagut d’adequar a diferents dietes al llarg de la seva vida, poden patir malnutrició en edats avançades. A la nostra societat, hi ha malnutrició. No cal, per trobar-ne, anar a països en vies de desenvolupant. Montoro ens defineix quan ens trobem davant d’un quadre de mala alimentació: persones que, per la seva edat avançada, moltes vegades tenen els mecanismes de fam i sacietat estan alterats, i això els provoca una manca d’ingesta o una manca de captació de nutrients, per malaltia, i estan en un estat de malnutrició.  

Evidentment, cada dona,  cada persona,  és un món, amb les seves particularitats. S’ha de tenir en compte, quan abordem aquest tema, apunten Casas i Montoro que, en edats avançades, la malnutrició pot venir de la mà de problemes amb les dents,  a l’hora de mossegar, problemes econòmics, soledat (algunes persones es compren aliments ultraprocessats que només escalfen i amb això ja van fent) o a l’hora de deglutir. Estem parlant de la disfàgia. Som el que mengem i, en el cas de les persones grans, una mala alimentació contribueix a emmalaltir a què es compliquin problemes de salut crònics que es tenien, més o menys, controlats.

Això provoca que empitjori la capacitat funcional de la persona.

Han recordat que cada cop l’esperança de vida és més llarga, gràcies als avenços tecnològics, mèdics, farmacològics, i la qualitat de vida s’ha de cuidar molt-

Un dels símptomes de la malnutrició el detecten, des del CAP, quan aquestes persones baixen el pes, les analítiques els comencen a sortir malament, se senten cansades, no tenen ganes de sortir… Se’ls fa una valoració nutricional amb un registre dietètic, i sovint es veu que les ingestes que fan no són completes amb les proporcions ni amb la qualitat de la pauta alimentària. En aquest moment és quan es valora si hi ha risc de malnutrició. Industrial

Compte amb altres perfils que Montoro detecta a la consulta:  persones amb excés de pes i però amb malnutrició.

La feina de la nutricionista del CAP és treballar els hàbits alimentaris en tallers grupals

Intentar fer entre cinc i sis àpats al dia, intentant assegurar els tres principals (esmorzar, dinar i sopar), i aconseguir arribar al nivell òptim de proteïnes, i l’establiment d’estratègies per enriquir els plats principals, cuinar amb oli d’oliva…    

Apunta per apostar per l’oli d’oliva. Un consell, des dels especialistes del CAP, fregits i arrebossats com més lluny millor, no són coccions saludables, no han d’estar presents en el dia a dia.

I, és clar, sempre molt relacionat amb la nutrició, i més quan s’acosten les altes temperatures, pensant en la gent gran, és hidratar-se. Moltes persones en aquesta franja d’edat perden la sensació de la set i cal beure entre sis i gots d’aigua cada dia.

No cal dir que es tracta d’evitar, també, la brioixeria industrial.

Recordem que, en el marc del  Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones que es commemora avui, vam començar un seguir de programes especials que restaran recollits en els nostres podcats del “Parlant de tot”. El passat vam celebrar una sessió especial de la nostra “Tertúlia Jove”. Ens van visitar una representació de l’alumnat de l’Institut Pere Ribot. Divendres passat, vam dedicar, el nostre “Fem Salut” a la reflexió que duia per títol “Més enllà del mirall!. Ahir,  Laia Cantó, llevadora de Mataró va posar llum a la menopausa.

Demà, a dos quarts de 12 del matí, escoltarem un especial de “Recomanacions Literàries” a càrrec de les professionals de  la Biblioteca.

Finalment, posarem punt final a aquest cicle de programes, de seccions i d’intervencions a Vilassar Ràdio dijous escoltant  Nei, estudiant de grau universitari sociocultural de gènere, que ens parlarà de la violència estètica en les persones dissidents.

No cal dir que totes les intervencions especials, aixoplugades a Vilassar Ràdio, en el marc del Dia Internacional d’acció per la salut de les dones, restaran penjades en el nostre cicle de podcasts.