XXena. Universitat d’Estiu de Mar i Ultramar, del 4 al 25 de juliol

El 2004 començava a caminar la Universitat d’Estiu de Mar i Ultramar a Vilassar de Mar de la mà de Bricbarca, l’entitat marinera del nostre municipi, que, enguany, celebra, també, el seu primer quart de segle de vida. Ha vingut, programa en mà a la ràdio, el catedràtic d’economia jubilat, Esteve Oroval a explicar-nos totes les propostes. Una vintena edició que, com a novetat, clourà amb un sopar a la Platja de l’Espigó de Garbí. Tot plegat arrenca, aquest dijous, a la Biblioteca Ernest Lluch a partir de les 7 de la tarda. Escolta l’entrevista realitzada al “Parlant de tot”:

Oroval ha explicat que, aquest juliol, aposten per la vida en el mar després de darreres edicions en les quals s’han dedicat a subratllar el perill del canvi climàtic o la contaminació marina. “L’origen de la vida el trobem al mar”. Oroval ha explicat que hi ha un cert consens científic que la vida comença i neix en el mar i ha recordat que el mar és l’element regulador del clima, la sala de màquines del sistema climàtic.

En aquest sentit, entrem de ple en el leitmotive de la Universitat 2024. La conferència inaugural la pronuncia, aquest dijous 4 de juliol, Joan Mola “Origen i diversitat de la vida en el mar”. Oroval ha recordat que Mola ha realitzat moltes investigacions sobre la mar a la zona de Panamà.  

La següent cita serà, a les 7 de la tarda, a la Biblioteca, el dijous 11 de juliol. El capità de la marina mercant, president de Bricbarca, degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona i col·laborador d’aquesta casa, Agustí Martin, ens farà un repàs dels oficis de platja en vies d’extinció. Oroval ha recordat que la pesca i la construcció de vaixells va generar una gran quantitat d’oficis que es desenvolupaven al voltant de la platja. Alguns oficis s’han perdut.  

I dels oficis de la platja anirem, el dijous 18 de juliol, a mar obert. El també capità Francesc Lleal ens parlarà, a les 7 de la tarda, dels mites i realitats de les balenes. Lleal, a més, és un reconegut especialista en la balena blanca més famosa de la història. El mític Moby Dick escrit per Hermann Melville a mitjans del segle XIX. Oroval ha recordat que les balenes van estar a punt de desaparèixer per la caça comercial de balenes, essencials per mantenir la sostenibilitat del mar.

La darrera conferència, som ja al 24 de juliol, no es farà en dijous, sinó en dimecres, a partir de les 7 de la tarda. Anna Conde centrarà la seva ponència sobre la posidònia. Aquesta planta aquàtica tan necessària per la regeneració de les aigües marines i que permet que tanta fauna creixi i el desenvolupi al seu entorn.  Oroval ha subratllat que la posidònia és clau per reduir l’impacte del canvi climàtic.

I, finalment, el dijous 25 i a la platja de l’Espigó de Garbí una de les grans novetats de la XX edició de la Universitat d’Estiu de Mar i Ultramar. Serà a partir de les 9 de la nit quan tothom qui ho vulgui podrà compartir una bona estona arran de mar. Això sí, el sopar se l’haurà de portar cadascú.

Abans de marxar dels nostres estudis, Oroval fa una molt bona valoració de les dues dècades d’Universitat d’Estiu de Mar i Ultramar, tot fent una crida al públic més jove. I també a les escoles.

Els organitzadors de la Universitat d’Estiu de Mar i Ultramar volen dedicar aquesta 20 edició a dos membres de Bricbarca que, malauradament, ens han deixat en els darrers mesos: en Llibert Vinaixa i en Jordi Ventura.

Finalment, cal destacar que fins al 7 de juliol a la Biblioteca Ernest Lluch es presenta una exposició commemorativa dels 20 anys de Bricbarca.