Portem el món a bon port!”. Aquest és el títol que portarà la dinovena edició de la Universitat d’Estiu de Mar i Ultramar, que, un cop més, organitza Bricbarca, Centre d’Estudis Nàutics de Vilassar de Mar.Totes les activitats tindran lloc a les 7 de la tarda a la Sala Maria Roser Carrau, del 6 al 27 de juliol.
El capità vilassarenc de la Marina Mercant, Agustí Martin (President de BricBarca), ens n’ha donat tot els detalls.
Centra, d’entrada, el perquè de la temàtica que han escollit per aquest estiu “Portem el món a bon port” L’objectiu és acostar-se el màxim possible al compromís de la societat amb la millora del medi ambient i amb la sostenibilitat.
Esteve Oroval, vicepresident de l’entitat vilassarenca, també va passar pel “Parlant de tot” per parlar-ne.
Totes les sessions es faran el dijous, a excepció del 19 de juliol que és un dimecres.
La primera xerrada, doncs, el dijous 6 de juliol a càrrec d’Agustí Martin, president de Bricbarca, col·laborador de Vilassar Ràdio, capità de la marina mercant i degà de la Facultat de Nàutica. El títol de la seva intervenció serà “El Port de Barcelona, una aposta de futur”. A la inauguració hi assistirà l’alcaldessa de Vilassar de Mar, Laura Martínez Portell.Martin ha destacat la importància del port de la capital catalana, on entren molts tipus de vaixell i ha subratllat que el port genera prosperitat a la comunitat, incrementant la competitivitat dels seus clients, sempre dins de l’eficiència i de la sostenibilitat. Ha recordat que hi ha ports que estan separats de ciutats.
El dijous 13 de juliol Jordi Salat, matemàtic que s’ha especialitzat en la sostenibilitat, tractarà sobre “El mar, tan a prop i tan llunyà”.
El 19 de juliol el vilassarenc Marc Aquino farà la xerrada “Entenent els taurons: un viatge a través de la recerca i l’exploració”, tema sobre el qual està fent la seva tesi doctoral. En Marc ha viatjat moltíssim i està fent un treball als Estats Units.
L’endemà dijous 20 de juliol Erik Font, expert en la marina mercant i en pesca, explicarà tot el que vulguem saber sobre les vedes que, segons ell, són una prioritat per a les reserves marines.Està començant la seva tesi sobre les vedes a la Costa Brava i a la Catalunya Nord.
S’abaixarà el teló el darrer dijous de juliol, el 27. Es projectarà el documental “Vanishing Sail”, una història commovedora al voltant de la construcció tradicional de les goletes a les Antilles. El professor Jordi Mateu farà una breu introducció al tema. Després hi haurà un col·loqui. Les goletes, que tot i no ser la típica embarcació, dels pirates que ens retrata Hollywood, són uns vaixells pensats per al cabotatge. És a dir, la navegació molt propera a la costa. Es tracta d’embarcacions fines, poc pesants i estilitzades.
Totes les activitats de la Universitat d’Estiu de Mar i Ultramar gratuïtes.