XI Setmana de la Salut, del 2 al 12 d’abril

Just abans de Sant Jordi, Vilassar de Mar consagra els primers dies del mes d’abril per visibilitzar, amb un munt de propostes, la salut. Del 2 al 12 d’abril arriba l’onzena edició de la Setmana de la Salut. Com sempre, es promouran i fomentaran estils de vida saludable. Ara bé, enguany el nostre consistori posarà l’accent en la campanya “Vilassar de Mar: poble cuidador”. En aquest sentit es presentaran quatre projectes: el Radars, el + Benestar, el Crush i el de Voluntariat a Vilassar de Mar.

En plena Setmana de la Salut celebrarem el dissabte 6 d’abril el Dia Mundial de l’activitat física i l’endemà, diumenge, s’escau el propi Dia de la Salut. Seran uns dies per remarcar, encara més, els estils de vida saludables a vilassarencs i vilassarenques. Ara bé, el protagonisme se l’enduran quatre programes inclosos en el gran paraigua de Vilassar de Mar, poble cuidador.

Són el projecte “Radars”, per pal·liar la solitud no volguda en persones de més de 65 anys; el “Més Benestar”, que busca implementar al nostre municipi la prescripció social des dels Serveis Sanitaris i Socials del municipi; el “Crush“, pensat per a l’atenció del benestar emocional dels adolescents, i, finalment,  el programa de “Voluntariat de Vilassar de Mar”, que té la missió de donar suport, informació i acompanyament a les persones interessades en fer voluntariat, a ajudar els altres de manera altruista.

A partir d’aquesta mirada de cuidar-nos els uns als altres, es desenvoluparan diferents tallers i propostes de temàtiques diverses. Així, per exemple, hi haurà tallers de txi-kung, de cuina per a joves, un altre de cuina en família, de marxa nòrdica, formatges artesans, d’hipopressius i, fins i tot, en destaca un de música i moviment expressiu.

Evidentment cal remarcar a tots i totes la importància de moure’ns o de practicar esport. Així, està dissenyada una caminada popular per una de les nostres rutes saludables. I, és clar, promoure un nou esport. El Korfbal, de factura neerlandesa, que està implantant el nostre Ajuntament en les diferents escoles del nostre municipi. Un esport, que recorda el bàsquet, però que es juga amb equips mixtos. Una disciplina esportiva que combina i promou valors com la salut, la cooperació, la igualtat i la diversitat.

De fet, serà divendres 5 d’abril quan celebrem un dels plats forts d’aquesta onzena Setmana de la Salut. Serà, al camp de futbol Ona Batlle, on l’alumnat de sisè de totes les escoles del municipi-que des del febrer tenen cistelles cedides per l’Ajuntament i han participat en tallers per conèixer i practicar el korfball- en faran una exhibició.

Dins del capítol esportiu, sempre tant important, el nostre consistori obrirà portes al programa municipal d’activitats físiques dirigides, a l’estudi Yoga i al Judo Vilassar per practicar aikido i judo.

T’hem explicat tallers, t’hem parlat d’esport, però, és clar, no ens podem oblidar d’un altre dels epicentres, el Centre d’Atenció Primària Doctor Masriera. Sortirà al carrer, diferents dies i en diferents espais, per acostar-se a la ciutadania.

Per la seva banda, l’Ajuntament programarà als centres educatius de primària i als instituts tallers relacionats amb la promoció de la salut. Així, l’alumnat dels instituts coneixeran, per exemple, el ioga i la capoeira gràcies a Eulàlia Farell, de l’estudi Yoga, i a Rosana Laguarta i Mireia Solé.

A més, i en aquest extensíssim programa de propostes, ens podrem fer, tots i totes, revisions gratuïtes per mesurar la pressió arterial, del sòl pelvià o conèixer com podem prevenir el glaucoma, amb comerços i professionals del poble. Com a tancament, el darrer dia, el divendres 12 d’abril a la tarda, la Comissió d’estils de vida saludables i les AFAS de les escoles han organitzat activitats adreçades al públic

Aquests són els horaris de les activitats:

Dimarts 2 d’abril


18 h Inauguració de la XI Setmana de la Salut amb la presentació dels diferents projectes “Vilassar de Mar, poble cuidador”.

 • Projecte Radars. Per pal·liar la solitud no volguda en persones de més de 65 anys.
 • +Benestar: per implementar a Vilassar de Mar la prescripció social des dels serveis sanitaris i socials del municipi.
 • Projecte Crush: per a l’atenció del benestar emocional dels adolescents. 
 • Programa de Voluntariat de Vilassar de Mar: per donar suport, informació i acompanyament a les persones interessades en fer voluntariat.

Lloc: Casal de Curació

En finalitzar, refrigeri als jardins del Casal de Curació.

Dimecres 3 d’abril


De 9.30 a 10.30 Taller de txi-kung, impartit per Roser Vidal.
Lloc: Jardí de Can Bisa.

11 h Presentació de Wivi, un nou instrument d’alta tecnologia dedicat a la detecció i millora de disfuncions visuals relacionades amb la visió binocular i que no es poden solucionar amb ulleres. A càrrec de l’òptic optometrista, Javier Osuna. Basat en la intel·ligència artificial millora el rendiment, la coordinació en els esports i és la solució a mals de cap, migranyes o vertígens deguts a l’ús de dispositius mòbils. 
Lloc: IT Òptics (Carrer Narcís Monturiol, 83)

A les 11 i a les 18 h Xerrada: Com detectar i prevenir la pèrdua d’audició. Contaminació acústica a la nostra societat. Adreçat a totes les edats. 
Lloc:  Audiomat. Carrer Sant Joan, 19-21.

Dijous 4 d’abril

11 h Xerrada impartida per l’audioprotesista Esther Alejo al voltant de com prevenir la pèrdua auditiva, els efectes del soroll a l’audició i com protegir-se. Mites i veritats al voltant de l’audició, tecnologies auditives i com escollir la idònia. 
Lloc: IT Optics. Carrer Narcís Monturiol, 83

11.30 h Sessió de gimnàs-rehabilitació, a càrrec de les fisioterapeutes del Casal de Curació.

Lloc: Casal de Curació

De 17 a 18 h Taller de formatges artesans, a càrrec de Formatges Vilatzara. Els infants podran aprendre com s’elaboren els formatges de manera artesanal conservant totes les seves propietats. Inscripció prèvia al c/e: sierragn@vilassardemar.cat o al tel. 937540332. Places limitades. Cal que els infants vinguin acompanyats d’una persona adulta. 
Lloc: Espai Cultural Can Bisa.

De 17 a 19 h Tallers de cuina per a joves (de 12 a 17 anys): Fem Pizzes!, a càrrec de Ylan Gil Melao. Inscripcions a l’App VdM o a l’enllaç.
Lloc: Can Jorba 

De 19 a 20.30 h Presentació del llibre Cultiva la teva força,de Carla Zaplana. El llibre no fomenta l’obsessió per l’estètica, sinó la cura i el manteniment d’una bona salut. I gran part de la clau és desenvolupar i mantenir una bona musculatura.
Lloc: Biblioteca Municipal E. Lluch i Martin. 

Divendres 5 d’abril 


De 10 a 12 h. Festa final al voltant de la pràctica del Korfball (alumnat de 6è de primària). 
Lloc: Camp annex de futbol. 

18 h Presentació de Wivi, a càrrec de l’òptic optometrista, Javier Osuna. 
Lloc: IT Òptics (Carrer Narcís Monturiol, 83)

De 18 a 19.30 h Autisme en primera persona, a càrrec d’Elia Cazcarra, emprenedora autista diagnosticada als 11 anys. Graduada en tècnica d’Educació Infantil. Actualment liderant la seva pròpia marca de papereria i materials didàctics. 
Forma part de la junta fundadora de l’Associació Futur Autista i lidera un espai d’oci per a infants autistes. 
Lloc: Biblioteca Municipal E. Lluch

Dissabte 6 d’abril 


De 10 a 12 h Carpa informativa per saber més del Projecte Radars. Simultàniament: 

 • Taller de txi-kung, organitzat pel Centre Cívic Lluís Jover.
 • Pintem un mural, amb Lidia Fuentesauco. 

Lloc: Plaça Picasso
 
Diumenge 7 d’abril 


18 h Teatre professional “Res de tu”, de la companyia Del No-Res, de temàtica LGBTI. Monòleg teatral dramàtic representat a dues veus. Història d’amor, obsessió i relacions frustrades en una societat sotmesa a la superficialitat, la repressió i les aparences. Preu de l’entrada anticipada en línia (fins a 24 h abans): 12€; el mateix dia, en línia o a taquilla amb targeta: 14€. Venda d’entrades en línia. Aforament limitat. 
Lloc: Sala Cultural M. Roser Carrau.

Dilluns 8 d’abril


De 15.30 a 16.45 h Caminada oberta a tota la ciutadania per una de les rutes saludables. Apta per a tots els nivells. Participa el Centre Excursionista Vilassar de Mar (Piri) i l’Escola Municipal d’Adults. 
Lloc: Escola d’Adults Municipal els Ametllers

Dimarts 9 d’abril


De 17.30 a 19 h  Xerrada Microhomofòbies: agressions  involuntàries  a la població LGBTIQA+ i com evitar-les. Ponent: Ignasi Puig Rodas.
Lloc: Espai Galbany (sala Lavanda)

Dimecres 10 d’abril


9.30 h Caminem fent marxa nòrdica, amb Healthsystem. Activitat oberta amb el grup de marxa nòrdica del programa d’activitats formatives de la gent gran. Pot assistir-hi tothom qui vulgui conèixer aquesta tècnica.
Lloc: Jardí de can Bisa

De 17 a 18.30 h  Cuina saludable en família. Taller per a infants “Juguem a descobrir els aliments saludables”, a càrrec de Eulalia Agustí (cuinera) i Valeria Mikiej (nutricionista). Inscripció prèvia al c/e sierragn@vilassardemar.cat o al tel. 937540332, ext. 700. Places limitades. Cal que els infants vinguin acompanyats d’una persona adulta. 
Lloc: Biblioteca Municipal E. Lluch

De 17 a 19 h Tallers de cuina per a joves “Dolços sense sucre”. Cupcakes casolans, a càrrec de Ylan Gil Melao. Inscripcions gratuïtes a través de l’App VdM o l’enllaç.
Lloc: Can Jorba

Dijous 11 d’abril


De 10.30 a 12 h i de 17 a 18 h Taller d’hipopressius, a càrrec de Mireia Solé. Reserva prèvia a mh@mireiasole.com
Lloc: Centre Cívic del Passeig

De 17 a 18.30 h Cuina saludable en família: Vols aprendre a cuinar un plat bo i equilibrat? Taller per a infants de 8 a 12 anys, a càrrec d’Eulàlia Agustí (cuinera) i Valeria Mikiej (nutricionista). Inscripció prèvia al c/e martacasas@vilassardemar.cat o al tel. 937540332. Places limitades. Cal que els infants vinguin acompanyats d’una persona adulta.
Lloc: Biblioteca Municipal E. Lluch

De 20 a 21.15 h Música i moviment expressiu, a càrrec de Núria López i Teresa Fernàndez, terapeutes Gestalt i corporals. El moviment expressiu aporta vitalitat, comprensió d’un mateix, cooperació i complicitat amb les persones i tot això a través de la música, el joc i el moviment corporal. Vine i gaudeix d’una bona estona per a tu, mima’t, cuida’t, estima’t… i mou-te! 
Lloc: Espai Galbany

Divendres 12 d’abril 


De 17 a 19 h Cloenda de la XI Setmana de la Salut, organitzada per la Comissió d’estils de vida saludables i les AFAS de les escoles, amb activitats adreçades a públic familiar. Inclourà una master class de zumba.
Lloc: Plaça Picasso

De 17 a 19 h Vols aprendre  a jugar al Korfball?  Divendres 12 i 26 d’abril, aprendrem a jugar aquest esport igualitari i cooperatiu. Inscripcions gratuïtes a l’App VdM i a l’enllaç.
Lloc: Can Jorba

I a més,

 • El Centre d’Atenció Primària Dr. Masriera surt al carrer. Diferents dies i diferents espais per apropar-se a la ciutadania.
 • A totes les farmàcies de Vilassar de Mar, mesura gratuïta de la pressió arterial, un dels factors claus per evitar o controlar la hipertensió i mantenir una bona salut cardiovascular. 
 • IT OPTICS. Revisions gratuïtes per a la prevenció del glaucoma. Screening gratuït a hores concertades i prova gratuïta del teu sistema auditiu amb cita prèvia. www.itoptics.es. Tel. 937595887, info@itoptics.es.
 • Fiso Vilassar. Exploracions i revisions gratuïtes de sòl pelvià. Reserva prèvia monicamallasp@gmail.com o al tel. 937598085.
 • CLIF Centre integral de logopèdia i fonoaudiologia. Screenings infantil gratuïts en audició (pèrdues auditives) i parla (dificultats articulatòries i llenguatge). Reserva prèvia al tel. 609058083.

Portes obertes, accés gratuït a les següents activitats:

 • A l’estudi Yoga. Setmana del 8 al 12 d’abril, amb reserva prèvia per WhatsApp al tel. 658059870 (disponibilitat segons aforament de places). Horaris disponibles al web www.lestudiyoga.com.
 • Programa municipal d’activitats físiques dirigides: Pilates, zumba, circuit training, step to, GAC-BAP. Consulteu el programa al web municipal.
 • Vine a practicar l’aikido! Ens trobaràs al carrer de Sant Llorenç, 42. Els dimecres 3 i 10 d’abril i els divendres 5 i 12 d’abril: de 5 a 12 anys, de 17.30 a 18.30 h; de 12 a 15 anys, de 18.30 a 19.30 h; a partir de 16 anys, de 20 a 22 h. Cal portar roba esportiva, tipus xandall. El menor han d’anar acompanyats de pares, mares o tutors.
 • Classes obertes de Judo. Els dimarts i dijous al nou local del Judo Vilassar, al carrer St. Llorenç, 42. De 6 a 12 anys, de 17.15 a 18:15 h; de 13 a 17 anys, de 18.30 a 20.00 h; a partir de 17 anys, de 20.15 a 21.30 h. També fem classe, de 15 anys en endavant, els divendres al Pavelló d’Esports Municipal Paco Martin de 20 a 21.15 h. 

Diverses activitats relacionades amb la promoció de la salut als centres educatius tant de primària com instituts.