Xerrada sobre fecundació al llarg de la història, organitzada per AEUVdM

No és un caprici del calendari que l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar celebri avui dimarts, a les 6 de la tarda, a Sala Maria Roser Carrau, la conferència titulada “La Fecundació: Coneixements, Mites i llegendes”, i és que demà és 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

Imparteix la xerrada Maria Rosa Ribas que, durant més de 30 anys, va ser infermera al Centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de Mataró.

Fruit de la seva feina diària, ja jubilada avui, la Maria Rosa va començar a interessar-se en la història de la fecundació humana i la seva relació amb la manera d’entendre la vida. Especialment, de la dona. També es va capbussar en el món de l’anticoncepció. Devorant documentació molt i molt antiga. Es remunta fins a 3.000 anys abans de Crist. Explica que, per exemple, en temps dels egipcis, ja hi havia  mètodes anticonceptius i que hi havia preservatius fets de budells d’animals. La fertilitat ha estat al llarg de la història un bé molt valuós

Ha subratllat que la xerrada és un homenatge a totes les dones de la Humanitat, que han tingut cura dels fills, la família i la comunitat, tasca que, ha afegit, no ha estat reconeguda socialment .

Es repassaran avui una bona colla de llegendes i mites. Moltes relacionades tant amb el calendari agrícola com el cristià. Aquí, segons Ribas, hi podríem incloure la tradició de demanar fertilitat als déus. Diumenge de rams quan, avui, oferim palmes i palmons plenes de llaminadures. Referències ancestrals i primitives que portem, tots i totes, dins. Afortunadament, però, segons la conferenciant la dona ha avançat molt  tot i que encara queda molta cursa per endavant.

Avui ja no és tant una obligació ser mare. Ha subratllat que avui és mare qui vol, i no estan estigmatitzades les dones que no volen ser mares, com passava abans.

Ribas és autora del llibre “Les mares que ens han parit”.

La xerrada és gratuïta per als socis i sòcies d’AEUVdM i costa 5 euros per a les persones no associades a l’entitat.