Xàfecs de molt forta intensitat i molt abundants, aquesta nit i matinada

Aquesta propera nit i matinada s’esperen xàfecs de molt forta intensitat i molt abundants, que poden acumular quantitats importants de precipitació en poca estona. Els xàfecs podran afectar a qualsevol punt del Maresme i duraran fins a mig matí de demà dimecres 30 d’agost. Vent fluix, força 2 a 3, de component sud-est. Mar en estat de maror amb mar de fons. Les temperatures màximes baixaran i oscil·laran entre els 22 i els 26 graus

Recordeu que en situacions com aquesta, de pluja intensa, no s’han de creuar les rieres ni a peu ni amb cap vehicle. També s’aconsella tancar i assegurar portes i finestres, no baixar als soterranis, garatges o zones baixes d’edificis, entre altres mesures.

Més consells davant de situacions de tempestes en aquest enllaç

En situacions de pluja s’han d’evitar desplaçaments. Si heu de conduir, tingueu en compte aquests consells de conducció:

Sobretot, i especialment a la nostra comarca -només cal recordar el cas de diumenge passat al matí a Vilassar de Mar amb un home atrapat i rescatat pels Bombers-, el consell bàsic i imprescindible és no travessar cap riu, riera o zona inundada, ni a peu ni amb cotxe, ja que amb poca alçada d’aigua, el nostre vehicle serà arrossegat amb extrema facilitat. Per tant, és recomanable allunyar-se de torrents, rieres o zones que es poden inundar i no estacionar-hi el vehicle.

La pluja fa que hi hagi menys visibilitat. Per tant, disminueix la visibilitat en cas d’aiguat intens. Tingues present que les primeres gotes que cauen són les més perilloses. L’aigua es barreja amb la pròpia brutícia de la carretera (olis o les fulles dels arbres caigudes) i, aquests instants, sempre són més complicats, per a la conducció, que quan la calçada està molla del tot.

Un altre consell és evitar frenar de cop. Hi ha molta diferència entre fer-ho en sec i en mullat. Si plou, és aconsellable frenar amb suavitat i antelació per no bloquejar les rodes. Cal comprovar de tant en tant que el fre funciona correctament, pressionant el pedal amb suavitat.

Compte també amb l’ hidroplanatge, conegut com l’aquaplaning. És el desplaçament incontrolat d’un automòbil que es produeix quan els neumàtics no s’adhereixen a l’asfalt a causa d’una pel·lícula d’aigua. No s’ha de frenar ni accelerar. Aixeca suaument el preu de l’accelerador, agafa el volant fort i procura corregir la trajectòria fins que el cotxe recuperi adherència. La manera d’evitar lliscar sobre la carretera sense control és moderar la velocitat.

Altres recomanacions: travessar els bassals grossos molt lentament i un cop superats; comprovar l’eficàcia dels frens. Encendre els llums d’encreuament perquè ens vegin els altres vehicles i sempre és una bona tàctica seguir l’estela dels vehicles que van davant nostre. En cas de pluja torrencial o pedregada, cal estacionar el cotxe en un lloc segur i mantenir encesos els llums.