Voliana edita “Dones poetes de la Maresma”

Tenim, a les nostres mans, el llibre, acabat de sortir del forn, que porta per títol “Dones poetes de la Maresma”. Un document escrit, a quatre mans, per Emília Illamola i la Queral Mortos, editat per Voliana Edicions. Ho volem saber tot i per això les hi donem veu.

Volem saber quin és l’embrió de la idea que ha donat pas a aquest document fantàstic. Un recital de poesia, en què van intervenir l’Emília,  la Querat, Núria López  i Montse Assens i la màgia de l’editor de Voliada Edicions, Jordi Solé, van posar els fonaments perquè Illamola i Morros comencessin a escriure.

Solé va veure el recital, li va agradar molt i els va proposar plasmar aquesta selecció de textos literaris en un llibre, que també es nodreix d’altres projectes previs que elles havien sobre poesia  maresmenca. 

Gairebé dos anys de feina, molta feta durant el confinament, que ens permet capbussar-nos en trajectòries particulars de les protagonistes.

Aquest “Dones poetes de la Maresma” és, sobretot, una eina per perdre la por a la poesia

Ambdúes  tenen formació i trajectòries molt diferents, però aquestes  diferències no han estat un problema sinó que han suposat un enriquiment  per completar el seu treball conjunt.

Un treball que ens ha portat una profunda documentació del territori poètic femení de la nostra comarca. 107 poetes descobertes.

“Dones poetes de la Maresma” està estructurat en dues parts. En la primera, 14 protagonistes. En la segona, les 93 restants

Illamola i Morros tenien un criteri bàsic: obres publicades en català i que tinguessin vinculació amb la comarca.

A més, el llibre està documentat amb un munt d’entrevistes a les protagonistes que han fet per videotrucada.

Un cas que les va colpir especialment, va ser la poeta argentonina Lina Casanovas que va morir als 102 anys d’edat. Va ser la primera entrevista que van fer i expliquen que la seva obra és molt trencadora.

 A les pàgines del llibre “Dones poetes de la Maresme” hi trobem un munt de temes que han centrat l’atenció de les seves protagonistes: sobre sexualitat, la situació política del moment, sobre el cos…. Les dues autores segueixen treballant. Mentre la Queral Morros segueix amb els seus projectes de gestió cultural, ben aviat veurà la llum la darrera novel·la d’ Emilia Illamola, anomenada “La Lectora accidental”.