Visitem l’Associació Parkinson Maresme

El passat 11 d’abril se celebrava el Dia Mundial del Parkinson. Una malaltia neuro-degenerativa, descoberta ara fa 201 anys per un metge escocès que dona el seu cognom a la dolència, i que tradicionalment vinculem als tremolors. Amb el vilassarenc Marià Pradell, president de l’Associació Parkinson Maresme, que va visitar recentmentment el “Parlant de tot“, ens acostem a aquesta malaltia que, a la nostra comarca, afecta unes 700 persones.

Loteries, conferències, curses, obres de teatre… una seixantena de persones conformen l’Associació Parkinson Maresme que presideix Marià Pradell. Ofereixen un seguit de teràpies, a un mòdic preu, que no són cobertes per la seguretat social i que contribueixen a pal·liar uns símptomes d’una malaltia que és de per vida. Pradell és moderadament optimista pel futur d’aquesta malaltia que es calcula que afecta uns 700 maresmencs i uns 15.000 catalans. S’està investigant força i en 5-10 anys es podrien obtenir remeis per millorar les condicions de vida d’aquests malalts. De moment, Pradell i l’Associació que ell dirigeix segueixen amb la tasca, sovint d’acompanyament, que els defineix

El Parkinson és una malaltia, en la qual no hi ha dos malalts iguals, de la qual se’n desconeixen els orígens. Un 7% és hereditària i sembla que hi ha alguns factors ambientals que podrien ser nocius. Marià Pradell explica que els metges pensen que el Parkinson comença 10 o 15 anys abans que es manifestin els primers símptomes. Aleshores, diu, seria el moment indicat per atacar-lo.

Podeu escoltar l’entrevista sencera aquí.