Visita l’exposició Mataró Potatoes: quan aquest tubercle va fer gran el Maresme

Fins el 6 de juliol es pot contemplar a la Biblioteca de Vilassar de Mar l’exposició Mataró Potatoes. El temps de la patata al Maresme. Recorda una època en la qual la nostra comarca va ser pionera en producció i exportació d’aquest tubercle. Aquest divendres, a partir de les 19:00 h, Alexis Serrano, director de l’Arxiu del Consell Comarcal del Maresme, impartirà un xerrada relacionada amb l’exposició.

La Royal Kidney maresmenca va ser una patata de la nostra comarca que va arribar dels nostres horts a les millors cuines del món. Es tracta d’una varietat primerenca que, gràcies a la bonança del nostre clima, arribava als mercats abans que les altres varietats. L’exposició és una aproximació documental al segle XX. L’Arxiu Comarcal del Maresme ha rescatat documents i imatges que mostren el cultiu i organització de la pagesia per comercialitzar i exportar aquesta patata primerenca.

Arran de la revolució industrial i amb l´arribada de l’electricitat, l´aigua es fa present a tots els racons de la comarca. Així, el cultiu de la patata va convertir la denominació d´origen Mataró Potatoes en el principal producte de l´horta maresmenca. L´organització de l´exploració de la varietat del tubercle Royal Kidney va causar de retruc l´articulació de la pagesia i els sindicats locals que fundaren la Federació Sindicats Agrícoles del Litoral (FSAL) per gestionar l´exportació i venda sobretot als mercats francesos, alemanys i anglesos. Aquest comerç internacional va permetre a la  pagesia adquirir molts guanys i va modernitzar notablement el sector. Als anys 50 poc a poc la patata va anar essen substituïda per el cultiu primer del clavell, després de la rosa i més tard e tota mena de flor tallada i planta de viver fet que va convertit els camps en grans extensions d´hivernacles i va causar la fundació del sindicat Florimar que aglutinava els interessos dels floricultors.