Vilassar Ràdio ha complert quaranta anys el dimarts 23 de juny de 2020. Va néixer durant la festa major del nostre poble del 1980 amb la finalitat de ser el canal d’informació de proximitat sobretot del vessant cultural, sense deixar de banda l’actualitat i l’entreteniment.
En aquell moment el fenomen de les ràdios municipals a tot Catalunya acabava de sorgir. Poc temps abans havia nascut Ràdio Arenys de Mar, la primera emissora municipal. I a la capital de la comarca, havia sorgit la tardor de 1977 EAM -31 Ràdio Mataró, però no era de titularitat municipal, sinó privada, pertanyia al grup empresarial de Ràdio Miramar de Barcelona, igual que també seria privada una altra ràdio local sorgida poc després del naixement de Vilassar Ràdio, Ràdio El Masnou-Maresme, pertanyent a la Cadena 13.
Davant d’aquest panorama radiofònic, on la major part de les emissores que arribaven als transistors dels vilassarencs per Ona Mitja i Freqüència Modulada estaven ubicades a Barcelona (Ràdio Barcelona-SER, Radio Espanya de Barcelona-Radio Reloj- Cadena Catalana, Ràdio Joventut/ RJ2/Radiocadena Espanyola, Ràdio Peninsular, Ràdio 4 , Ràdio Miramar-COPE), a altres comarques properes com el Vallès (Ràdio Sabadell-COPE-Cadena 80, Antena de Catalunya, Ràdio Terrassa-SER, Ràdio Club 25), a Madrid (RNE-1, RNE-2, RNE-3) i només un parell eren del Maresme (Ràdio Arenys de Mar i Ràdio Mataró), una bona colla de gent del nostre municipi, apassionada per la cultura i pel món de la ràdio, van decidir, traient hores i esforços d’on fos per a fundar una emissora al nostre poble. I en aquest moment va néixer, Vilassar Ràdio. Van acondicionar una part de l’últim pis de l’Ateneu Vilassanès ubicat al carrer Sant Josep 37 convertint-lo en els estudis d’aquesta casa.
Amb el pas dels anys, l’evolució legal al voltant de les emissores locals va provocar el canvi cap a la municipalització i es va vincular el projecte de ràdio a l’estructura de l’Ajuntament. La municipalització va comportar nous estudis, millors condicions tècniques i a la llarga, la professionalització de la plantilla. El 1985 l’emissora deixa d’emetre des de la segona planta de l’Ateneu Vilassanès i en concret el dia 9 de novembre d’aquell any es van inaugurar els nous estudis ubicats a la segona planta del carrer Sant Pau, 22. Des de la segona planta d’aquest edifici, Vilassar Ràdio va emetre fins a finals de 2010.
Es produeix seguidament un nou canvi d‘estudis, que continuen estant al mateix edifici de Sant Pau 22, però es traslladen a la planta baixa. En concret, la inauguració d’aquests nous estudis té lloc el 18 de març de 2011.
Amb el pas dels anys es van ampliant les hores d’emissió. A la primera època només s’emet de dilluns a divendres al vespre fins a primeres hores de la matinada i els caps de setmana al matí, però posteriorment s’incrementa de mica en mica el nombre d’hores d’emissió de tal manera que a finals dels 80 l’emissora emet gairebé tot el dia de dilluns a diumenge, però tancant l’emissió durant les nits.
No és fins al 1993 que Vilassar Ràdio comença a emetre les 24 hores del dia automatitzant les franges d’emissió nocturna amb fil musical, gràcies a l’ajuda de l’últim model de platines de cassets dobles, que no aturaven la reproducció en cap moment i permetien la continuïtat de l’emissió durant la nit i la matinada. Ja entrada la dècada del 2000, l’ordinador va anar substituint progressivament l’ús de tocadiscos, cassets, mini disc i revox per a la continuïtat de l’emissió.
L’evolució de les emissores municipals en general i Vilassar Ràdio en particular no té aturador. L’emissora ha estat l’ànima mare del Departament de Comunicació de l’Ajuntament de Vilassar de Mar.
Vilassar Ràdio ha format part de l’EMUC i actualment està integrada en la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Cataluny, formant part de la Junta Directiva des dels seus inicis, i en La Xarxa de Comunicació Local.
Els dials pels quals hem estat emetent van ser el 91.7 durant poc temps, més tard el 102.3 dial amb el qual es va començar a emetre a mitjans dels 80 en estereofonia (quan Vilassar Ràdio tancava les emissions durant la nit, arribava al nostre poble el senyal de Ràdio L’Hospitalet, que emetia en la mateixa freqüència). Des d’entrada la segona meitat dels 80 estem al 98.1 de la FM. Els nostres veïns més propers a la FM, és a dir, les emissores que es troben més a prop de la nostra en el dial, són Radio Tele Taxi al 97.7 i Radio 3 de RNE al 98.6. Si voleu sintonitzar-nos des del vostre vehicle, recordeu que tenim activada la identificació de la nostra emissora amb el sistema RDS.
Ja entrada la dècada del 2000, Vilassar Ràdio va activar l’emissió per Internet a través de la nostra pàgina web i actualment també emetem en totes les aplicacions de ràdio per a telefonia mòbil.
Avui a l’informatiu hem recollit el testimoni d’una petita selecció dels fundadors i col·laboradors de la primera època: Pere Almera, Fanny Abril, Mercè Rovira, Joan Valls i Jordi Piferrer. Tots ells han explicat amb l’esforç de tot el grup de persones que van impulsar la creació de la ràdio es van construir els estudis de l’Ateneu, que el primer aparell emissor es va comprar a un radioaficionat d’Arenys de Mar i que va ser costejat amb aportacions econòmiques de tot aquest grup de vilassarencs. Han recordat l’important pas que va representar la compra de la unitat mòbil, que va permetre emetre actes i partits de futbol i organitzar, per part de la mateixa emissora, les 24 Hores de Futbol Sala.
Alguns dels programes dels primers anys van ser “Pedaços“, “Amb el Fabra sota el braç“, “Del regaló a les sapes” , “Desperteu-vos, és diumenge“, “Informatiu diari“, “Tri so màgic“, “El fil diari” (espai remès pels Servei de Cultura Popular per a les emissores municipals) i les connexions que es feien amb les escoles del municipi durant els seus viatges de fi de curs, entre d’altres. Cal destacar l’espai de concursos “Posa’t en acció” conduït per un altre director, en Joan Anton Carrau i els concursos històrics dirigits per Toni Salabert.
Els espais més longeus en el temps en la graella de l’emissora han estat “Els Nostres Avis“, que va crear i conduir un dels directors de l’emissora, en Kim Cabot i “Motor Esport“, conduït per Joan Valls i Pere Sancho.
La graella actual de Vilassar Ràdio està formada per programes per a totes les edats i de diferents temàtiques, tant de producció pròpia, com produïts per altres emissores de La Xarxa. Els informatius són pedra angular de l’emissora, per explicar la informació de proximitat, conduïts actualment per Robert Maza i Joan Escofet. Un altre dels programes que porta més temps en antena és el magazín matinal “Parlant de tot” que presenta l’actual director de l’emissora, Jaume Cabot, amb gairebé 1.500 programes en antena.
Centenars de persones han passat des d’aquells inicis, algunes s’han convertit en professionals dels mitjans, d’altres han volgut fer allò que sempre els ha fet il·lusió, “fer ràdio“.
Des de Vilassar Ràdio s’havia previst una festa per celebrar aquest aniversari tan especial, però les circumstàncies han fet que es posposés la celebració per quan la pandèmia hagi finalitzat.
A totes aquestes persones, gràcies per formar part de la història de Vilassar Ràdio. I a tota la nostra audiència, gràcies per la vostra fidelitat cap a les nostres emissions.