Vilassar de Mar viu intensament la diada de Sant Jordi

Vilassar Ràdio ha emès aquest dilluns 23 d’abril, de 10 del matí a 1 de la tarda, una edició especial del programa “Parlant de tot”, presentat per Jaume Cabot, i la col·laboració de Joan Escofet, des de la unitat mòbil,  ubicada al carrer de Sant Pau, per parlar sobre la celebració de la diada de Sant Jordi, una jornada que la nostra població ha viscut de forma molt intensa i en la qual les roses i els llibres han estat els protagonistes absoluts.

De fet, divendres passat es va viure una jornada frenètica al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, que preveia una venda de 8 milions de roses. La reina de les flors continua sent la vermella, però s’han venut també moltíssimes roses grogues, procedents d’Holanda, per a respondre a la campanya d’Òmnium Cultural de donar recolzament als activistes polítics i als polítics que es troben empresonats. N’hi ha dues menes d’espigues que vesteixen les roses, la de seca i de blat, que acostuma a venir d’Itàlia, i la verda, que és la d’ordi i més local.

La llibreria Index de Vilassar de Mar ha fundat un segell editorial amb el qual ha donat a la llum la seva primera obra , “La vida que ens hem perdut”, de l’autor Nacho Chaparro. L’obra es presentava dijous 19 al vespre a l’Ateneu Vilassanès, a càrrec de l’autor i Anna Lleonart.

Una altra de les novetats literàries d’aquest Sant Jordi ha estat la publicació del treball guanyador de la VII beca Ernest Lluch d’investigació i recerca local,Vilassar de Mar fabril”. Amb aquesta obra, Lacol, cooperativa d’arquitectes, dóna a conèixer el paisatge fabril de Vilassar de Mar, que es va perllongar per més d’un segle i que ha deixat testimonis encara visibles al poble. L’obra es va presentar dimarts de la passada setmana a la Sala Maria Roser Carrau.

Divendres 20 es presentava al Centre Social Mossèn Josep Maria Galbany el llibre “Vilassar de Mar desaparegut”, de l’historiador vilassarenc Alexis Serrano. L’acte va comptar amb la intervenció de l’autor Alexis Serrano, l’alcalde de Vilassar de Mar Damià del Clot i l’escriptor Oriol Vergés.El dissabte es va presentava a la Biblioteca Ernest Lluch l’obra “Demana-m’ho així i et diré que sí” premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida a càrrec de la seva autora Josepa Elena Sopeña i el diumenge 22 d’abril a la plaça de l’Ajuntament “Els cognoms dels vilassarencs de mar als segles XVII, XVIII i XIX. Els llinatges, orígens i arrelament, a càrrec de l’autor Jordi Casanovas Berdaguer i d’Alexis Serrano, president del Centre d’Estudis Vilassarencs a la plaça de l’Ajuntament. Dimecres passat es presentava a l’Ateneu “La primavera pendent” d’Ada Castells, a càrrec de l’autora.

Cal destacar que un any més per Sant Jordi es van lliurar a la Biblioteca Ernest Lluch els premis de la Mostra Literària Mn. Pere Ribot, que enguany va rebre 278 treballs. L’acte va comptar amb la participació de La Tropa Teatre.Abans d’ahir dissabte s’escenificava la llegenda de Sant Jordi a la plaça Picasso, acte organitzat per AVAL, Hípica Rossell i La Tropa Teatre. Ahir diumenge al migdia es va celebrar una ballada de sardanes organitzada per Amics de la Sardana a la plaça de l’Ajuntament amb la Cobla Lluïsos de Taradell amb un repertori que va incloure la sardana “Shardakira”, escollida pels nens i nenes de 4rt de primària de les escoles de Vilassar de Mar, que van exhibir el seu aprenentatge de la dansa.

També cal subratllar que ahir diumenge es van muntar parades de venda de llibres i roses de les entitats a la plaça de l’Ajuntament i al carrer de Sant Pau. Els autors que van estar signant exemplars de les seves darreres obres ahir a la parada de llibreria Index van ser: Roser Capdevila, autora de “La nena que volia dibuixar”, Damià del Clot, autor de “L’anàlisi política a través de les sèries de televisió”, Sílvia Tarragó, autora de “L’amor i la lectura”, Lali Ribera, autora de “A.”, Ariadna Castellarnau, autora de “Cendra”, Maria Català, autora de “Els amors fan l’amor” i Nacho Chaparro, autor de “La vida que ens hem perdut”.

També hi ha haver parades instal•lades pels partits polítics de Vilassar de Mar.A més el Banc de Temps va estar a les parades d’entitats intercanviant llibres per Sant Jordi al matí a la plaça de l’Ajuntament i al carrer Sant Pau. Cal destacar que Oncolliga va tenir ahir una parada de venda solidària de roses per a ajudar a les persones amb càncer i a les seves famílies a la plaça de l’Ajuntament i carrer Sant Pau al matí.

Cal destacar que la programació de la Diada de Sant Jordi enguany ha portat com a novetat el “Sant Jordi Jove a can Bisa”, un espai que va combinar dissabte passat als jardins d’aquest equipament la lectura amb la venda de creacions de joves artistes, la presentació del llibre “Ciudades fantásticas y dónde encontrarlas” a càrrec del seu autor Manu González amb demostració 3 D i l’emissió en directe del programa de Vilassar Ràdio “L’última i marxem”.

Fins el dimecres 25 d’abril hi ha exposició de novel•les de Sant Jordi a la Biblioteca Ernest Lluch. Aquest equipament acollirà del 26 d’abril al 15 de maig la mostra “Geografies literàries de José Luis Sampedro”.

L’escriptora vilassarenca Sílvia Cantos, conductora del programa dedicat a la literatura “Històries”, en producció de Vilassar Ràdio i Ràdio Argentona, que s’emet els dimecres de 20h a 21h, ha guanyat aquest passat diumenge a Lloret de Mar el premi al millor bloc sobre literatura. S’anomena “Us recomano, per Sílvia Cantos”.