Vilassar de Mar signa el Pacte contra la Segregació Escolar

Aquest dilluns, l’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, ha estampat la seva signatura en el Pacte contra la Segregació Escolar impulsat pel Síndic de Greuges. L’acord, signat al Parlament de Catalunya, preveu sancions als centres públics i concertats que l’incompleixin.

La segregació escolar, que es produeix quan hi ha desequilibris socioecòmincs entre els alumnes de les escoles d’un mateix territori, es considera, segons els experts, com el principal problema educatiu a Catalunya.

Per mirar de tallar-ho de soca-rel, el Sindic de Greuges, ha impulsat aquest Pla que prendrà mesures concretes per aturar i revertir aquest fenòmen. Accions que hauran de ser aplicades tant pel Departament d’Educació, com per ajuntaments de més de 10.000 habitants i per la patronal de l’escola concertada. Si no es compleixen, l’administració podria sancionar els centres.

Algunes mesures es desplegaran ja el curs vinent. Es limitaran les quotes voluntàries que les escoles concertades cobren a les famílies, s’obligarà tots els centres públics i concertats a detallar quines són les despeses obligatòries abans de fer les matrícules (com ara colònies o excursions) o es refinançaran les escoles (públiques i privades) en funció de la corresponsabilitat a l’hora d’escolaritzar nens i nenes amb necessitats educatives especials per discriminar positivament i donar més recursos a centres escolars menys afavorits.

La resta de mesures acordades, que són més complexes i necessiten d’una especial cobertura legal, s’aniran aplicant de mica en mica. En tot cas, es tracta de protegir els centres d’alta complexitat, que tenen una composició social menys afavorida i més demanda.

Les absències en el Pacte són la CUP, la Fapac i la USTEC-STEs que consideren que s’eixamplen els privilegis amb la concertada. Tampoc hi són ni el PP ni C’s que lamenten que no se’ls hagi escoltat pel que fa a les hores de castellà . Els 121 municipis catalans amb més de 100.000 habitants han signat el pacte amb l’excepció d’Esplugues de Llobregat i de Mont-roig del Camp, dos ajuntaments governats pel PSC.