Vilassar de Mar se suma a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

 

L’Ajuntament de Vilassar de Mar participa amb diferents activitats a la 14a edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), que se celebra del 19 al 27 de novembre de 2022. Es tracta d’una iniciativa comuna a tot Europa, que a Catalunya està coordinada per l’Agència de Residus de Catalunya, i que promou accions de sensibilització en la prevenció dels residus i la gestió sostenible dels recursos. L’enfocament temàtic d’aquesta edició se centra en els tèxtils.

Els tèxtils són la quarta categoria que exerceix una major pressió en l’ús de matèries primeres i aigua, després dels aliments, l’habitatge i el transport, i la cinquena en emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH). Es calcula que menys de l’1% de tots els tèxtils del món es reciclen en nous tèxtils. Per respondre al repte, des de la Comissió Europea es treballa amb una estratègia global de la UE pels tèxtils, amb mesures per potenciar el percentatge de recollida selectiva, de reutilització i de reciclatge dels tèxtils. A Catalunya el nivell de recollida selectiva dels residus tèxtils és menor al 15%. Per aquest motiu, durant la EWWR es donaran idees i materials per allargar la vida d’aquest recurs.

A Vilassar de Mar s’han programat les següents activitats dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus:

  • Dijous 17 de novembre, de 16 a 19 h: visita de la Didaltruck i la Reparatruck. Davant la Biblioteca Municipal.
  • Dissabte 19 de novembre, de 12 a 14 h: taller de la Fundació Humana per fer una bossa a partir d’una samarreta. Plaça Josep Tarradellas
  • Del 19 de novembre al 10 de desembre, de dilluns a diumenge, de 16 a 20 h: amb la Fundació Humana s’organitza una recollida extraordinària de tot tipus de roba, també roba de llit, estovalles, mantes, edredons o peces especials com ara vestits i sabates de festa, comunió, etc. Centre Cívic Lluís Jover (c. Lluís Jover, 22)
  • Banderoles: penjada de banderoles per sensibilitzar sobre la importància del reciclatge amb fotografies sobre les conseqüències ambientals i econòmiques de reciclar o no reciclar.

Quins objectius té la Setmana Europea de la Prevenció de Residus?

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus neix d’un projecte de 3 anys que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d’Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

Una Setmana Europea per:

  • Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.
  • Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d’Europa.
  • Fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
  • Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).