Vilassar de Mar se suma a la Declaració en defensa del dret a la salut i una transició justa

Vilassar de Mar participa en la Taula de Qualitat de l’Aire de Catalunya que aprova la declaració en defensa del dret a la salut i a una transició justa. El regidor de Medi Ambient del nostre consistori, Joan Roca, va assistir a la trobada, que va tenir lloc aquest passat dilluns 28 de març.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà, va presidir aquesta trobada, en la qual els alcaldes i alcaldesses dels municipis catalans de més de 20.000 habitants van afegir-se a aquesta declaració per la Qualitat de l’Aire. “El model de les Zones de Baixes Emissions”, va dir la consellera, defensa el dret a la salut i s’ha de desenvolupar sense deixar ningú enrere”.

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, Joan Roca, hi va ser present. Per a ell, es tracta d’una obligació treballar per millorar la qualitat de. Ha subratllat que Vilassar de Mar s’hi suma per garantir la transició cap a societats més sostenibles, justes, inclusives i equitatitives.

Per a Roca, el fet de sumar-se a la declaració de tots els municipis catalans de més de 20.000 habitants és un pas més en el treball que s’està realitzant per a aconseguir una mobilitat segura, sostenible i saludable, la millora de transport públic, més vies ciclables , la limitació dels elements contaminants, l’assoliment d’una zona de baixes emissions…

Remarca el regidor de Medi Ambient que al nostre municipi ja s’està fent una molt bona feina. De fet, en el cas del nostre municipi cal explorar i treballar, especialment, al voltant de l’esperada pacificació de l’N-II.

De fet, Roca ja va començar, ahir mateix, a explorar sinergies i establir punts de diàleg amb aquests dos municipis del Baix Maresme tan semblants, per idiosincràsia, al nostre. Buscar recursos i encarregar estudis sobre la qualitat de l’aire. Ha destacat que es tracta d’una feina molt transversal, amb la Regidoria de Mobilitat i la Policia Local…

Li hem de preguntar a Roca per la sentència, en primera instància, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que observa problemes jurídics a l’hora d’aplicar la Zona de baixes Emissions. Per a ell, cap òrgan judicial pot envair competències municipals. Ha explicat que aquesta sentència va provocar que la Taula de Qualitat de l’Aire es convoqués abans del que estava previst i ha afegit que cal continuar treballant en la millora de la qualitat de l’aire.

Finalment, Roca celebra i recorda la bona qualitat de l’aire, en general, que tenim i gaudim a Vilassar de Mar, segons els estudis que s’han fet. Ha explicat que entre les mesures que es pendran per millorar la qualitat de l’aire, potser hi haurà alguna que no agradarà de bon començament, però “amb la salut no s’hi juga”, ha subratllat, que ha afegit que de seguida es veuran els beneficis d’aquestes mesures.

La declaració en defensa del dret a la salut i a una transició justa, bàsicament, destaca que millorar la qualitat de l’aire constitueix és un pilar fonamental en l’agenda de totes les administracions públiques, comptant amb la implicació dels agents econòmics i socials. La declaració subratlla que cal reconèixer i -sobretot- garantir, el dret a l’aire net, tant per protegir la salut de les persones com el medi ambient. Per això es reitera la voluntat de situar els llindars establerts per les Directrius de l’OMS el setembre del 2021 com l’objectiu desitjable més enllà dels límits establerts per la Unió Europea.

(Foto: imatge d’arxiu)