Vilassar de Mar reviurà el seu passat romà el 14 d’octubre

Tallers infantils en horari matinal, dues conferències d’allò més interessants a la tarda i una acurada recreació històrica és el menú pensat per a la Jornada que es dedicarà, el proper dissabte 14 d’octubre, al patrimoni del Vilassar de Mar Romà, als jardins del Museu de la Marina, amb visita inclosa a la sala arqueològica d’aquest equipament. Sabrem per on passava la Via Augusta al nostre municipi i què eren i a què es dedicaven les antiquíssimes Tres Viles.

Aquest Vilassar de Mar Romà resulta de la iniciativa impulsada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural que recull la iniciativa de la Unió Europea. L’objectiu és situar-nos en època romana. I és que en la nostra comarca, el Maresme, amb Cabrera de Mar com a capdavantera, s’han trobat molts i molts vestigis romans. Molts dels quals, per cert, destruïts.

Per parlar sobre aquesta jornada, l’espai “Parlant de tot” ha estat entrevistada Marta Nolla, arqueòloga i tècnica de Difusió del Patrimoni dels Museus de Vilassar de Mar.

Nolla ha explicat que una de les viles romanes es va descobrir quan s’estaven fent les obres per construir l’autopista A-19, anomenada després C-32. 

La jornada del dissabte 14 d’octubre arrencarà involucrant als més petits i petites. Des de les 11 del matí fins a les 2 de la tarda, dos tallers. Un de mosaics i un de llànties d’oli, adreçats a nens i nenes de primària, tot i que poden participar-hi infants més petits sempre que estiguin ajudats per altres persones.    

Cada nen i nena podran endur-se a casa el seu mosaic i la seva llàntia d’oli.

Però, atenció, perquè el nen o nen que ho vulgui, podrà posar a la base motlle de la seva llàntia el seu nom. Vilassart la courà en els seus forns i la llàntia, cuita, es podrà anar a recollir al cap d’uns dies al museu.

Un cop dinats, tarda d’interessants xerrades. Agustí Martin, degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona, capità de la marina mercant i conductor de l’espai “Ran de Mar”, de la nostra emissora, impartirà a 2/4 de 6 de la tarda una conferència sobre la navegació en època antiga, des d’abans d’època romana i fins després d’aquesta època.

Nolla agafarà el relleu marítim i farà una xerrada a partir de 2/4 de 7 de la tarda per parlar-nos, entre altres aspectes, del traçat de la Via Augusta i del Mil·liari que es va trobar, l’any 1948, en camps agrícoles de Vilassar de Mar i que demostren que la via que unia Roma amb Cadis passava per aquí. El Mil·liari es troba actualment al Museu de la Marina.

Nolla ha subratllat que al lloc que ocupa el nostre municipi hi havia abans, almenys, tres viles.

Una Via Augusta romana que avui coneixem com el Camí del Mig que es desdoblava a l’alçada d’Hostalric. Això es va descobrir arran d’una sèrie de troballes.

Nolla ha recordat que la necròpolis que hi havia en el subsol de la nostra localitat estava ubicada on està la piscina i ha afegit que al barri de la Bòbila hi havia una de les viles romanes del municipi.

També tindrem, de la mà de l’arqueòloga i tècnica de Difusió del Patrimoni dels Museus de Vilassar de Mar, temps per descobrir algunes curiositats.

Nolla ha explicat que el Vilassar Romà era l’àrea rural de la ciutat d’Iluro i des d’aquesta zona s’exportava vi-

La jornada del dissabte 14 d’octubre, consagrada al patrimoni del Vilassar de Mar Romà acabarà amb una acurada representació històrica teatralitzada a 1/4 de 8 del vespre.

No hem d’oblidar que Vilassar de Mar té un ric passat no només romà, sinó, també, d’altres civilitzacions pretèrites.

Aquesta jornada està organitzada per l’Ajuntament de Vilassar de Mar i Grup motor Obrim Museu de la Marina